Ράτσες

Γάτα του Σιάμ

Η γάτα του Σιάμ είναι ίσως η πιό αναγνωρίσιμη γάτα στον κόσμο. Ξέρετε όμως ότι εκτός από την γνωστή εμφάνιση του σκούρου κεφαλιού και άκρων και της μπέζ γούνας στο σώμα της οι γάτες του σιάμ μπορεί να είναι και μονόχρωμες μπέζ με ραβδώσεις και τριγωνικό κεφάλι με μεγαλύτερα τριγωνικά αυτιά; Οι εντυπωσιακές αυτές γάτες συντρόφευαν βασιλικές οικογένειες και ήταν τιμή να σου χαρίσουν μια τέτοια γάτα. Με τον καιρό απέκτησαν τον θαυμασμό και της Δύσης και λέγεται ότι ένα τέτοιο ζευγάρι χαρίστηκε σε κάποιον Δυτικό όπου και η ράστα εξαπλώθηκε και στη δύση.
Στην δεκαετία του 1920 αποφασίστηκε οι γάτες με το τίτλο σιαμέζες να έχουν όλες σκούρο κεφάλι και άκρα και ανοιχτόχρωμο σώμα ενώ οι άλλες με διαφορετικές αποχρώσεις και ραβδώσεις να λέγονται απλά Ανατολίτικες κοντότριχες. Από άποψη χρώματος, τα πιό συντηριτικά μυτρώα , αναγνωρίζουν μόνο το σιλ (μαύρο με ίχνη καστανοκόκκινου), το σοκολατί, το μπλέ και το λιλά στις άκρες του τριχώματος, το κόκκινο και το κρέμ. Όμως όποια και αν είναι τα χρώματα το τεμπεραμέντο είναι ίδιο. Η Σιαμέζα είναι μια παιχνιδιάρα φλύαρη γάτα που ζητά προσοχή και συντροφικότητα. Δεν είναι μοναχικός τύπος για αυτό αποζητά έναν αφοσιωμένο ιδιοκτήτη και μια ακόμα σιαμέζα γάτα για συντροφιά. Αυτό είναι το ιδανικό για εκείνη. Τα μάτια της είναι λίγο σχιστά και αυτό δίνουν το ιδιαίτερο βλέμμα της, εκτός από το χρώμα τους και οι φωνές του είναι τόσο ιδιαίτερες που πολλές φορές μοιάζουν με κλάμα μωρού. Τα πόδια της είναι λεπτά και δυνατά και οι κινήσεις της αδιόρατες. Δεν είναι γάτες που κάνουν ζημιές, είναι πολύ προσεχτικές με τα πράγματα των άλλων εκτός και αν δεν παιρνούν καλά στο χώρο τους ή τις παραμελείτε οπότε μπορεί να γίνουν καταστροφικές εσκεμμένα μέχρι να τις προσέξετε και να τους δώσετε αυτό που τους αξίζει. Βασιλική γενιά, μην το ξεχνάτε αυτό.

Η φωνή της σιαμέζας γάτας είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεχτη. Μια μοιάζει σαν της γάτας και άλλοτε σαν να κλαίει ένα μωρό. Γενικά όμως ειναι ήσυχες και εφυείς και είναι οι μόνες γάτες που δένονται με τον ιδιοκτήτης του και όχι με το χώρο που γεννήθηκαν. Η εμφάνιση αυτής της γάτας χρονολογείται πριν από το 1700 και βρίσκονταν κυρίως σε βουδιστικούς ναούς σαν φύλακες του χώρου. Εφυής και αξιοπρόσεχτη η Γάτα του Σιάμ με τα γαλάζια μάτια της και τα σκουρόχρωμα άκρα της και το κεφάλι της έχει ελαφρώς αλλάξει εμφάνιση ως αναφορά το κεφάλι και τα αυτιά της. Στην αρχή ήταν πολυ τριγωνικό και μακρύ με μεγαλύτερα αυτιά αλλά με τις διάφορες διασαυρώσεις με οικόσιτες γάτες και τις γάτες των ναών άλλαξε. το κεφάλι στογγύλεψε και τα αυτιά μίκρυναν. Πάντα όμως τα γαλάζια μάτια, που γίνονται πορφυρά στο σκοτάδι, παραμένουν σαν πανισχυρο γονίδιο. Αυτή είναι άλλοστε και η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα αυτής της γάτας.

Cats 101 Animal Planet - Siamese ** High Quality **

Χώρα καταγωγής: 
Τρίχωμα: