Ράτσες

Γκριφόν των Βρυξελλών

Είναι ένα τόσο δα σκυλάκι που θεωρείται σκυλί παιχνίδι. Όμως έχει προσωπικότητα, πείσμα και ακούραστη διάθεση για παιχνίδι. Παρόλο το μικρό του μέγεθος έχει δυνατή φωνή και θεωρείται σκυλί οικογένειας. Θέλει την περιποίησή του και τις βόλτες του και παρόλο που η γούνα του είναι τραχιά, ένα βούρτισμα είναι απαραίτητο μια φορά την εβδομάδα με μια μαλακή βούρτα.

Το γκριφόν των βρυξελλών πήρε το όνομά του από τον τόπο καταγωγής του και, αν και κινδύνεψε με αφανισμό μετα τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, τελικά τα κατάφερε να επιβιώσει. Αφορμή στάθηκαν μια-δυο ταινίες που πρωταγωνιστούσαν σκυλάκια αυτής της ράτσας και έγιναν μόδα στην δεκαετία του 1950. Το θηλυκό γκριφόν των Βρυξελλών κατά την γέννα δεν είναι ασυνήθιστο να χρειαστεί καισαρική τομή προκειμένου να γεννήσει. Τα πιό πολλά βέβαια γεννούν κανονικά από 1 έως 3 μικρά. Τα μικρά μπορεί να γεννηθούν με καρδιακά προβλήματα, γι' αυτό καλό είναι να εξετάζονται από κτηνίατρο.

Σε αυτή την ράτσα πολλά μικρά γεννιούνται με λυκόστομα, μια ανωμαλία στα χείλια του ζώου, που δεν το αφήνει να θηλάσει καλά με αποτέλεσμα να μην τρέφεται καλά το μωρό και να πεθάνει. Σε πολλά μωρά έχει αντιμετωπιστεί με εγχείρηση και έχει εξαλειφθεί αυτή η μικρή ανωμαλία και έχουν ζήσει. Τα Γκριφόν είναι σκυλιά που δένονται με έναν μόνο ιδιοκτήτη από όλη την οικογένεια αλλά αν κοινωνικοποιηθούν σωστά δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα άλλα μέλη, κυρίως με τα μικρότερα παιδιά.

Αυτός ο αλητάμπουρας με την πονηρή μουσουδίτσα και το πανέξυπνο βλέμμα, πάντα έτοιμος για σκανδαλιά, είναι ένα σκυλάκι που ξεκίνησε σαν ράτσα από τους δρόμους των Βρυξελλών και χάρη στα προσόντα του μπήκε στα σπίτια, στα σαλόνια και στούς πίνακες των μεγάλων ζωγράφων. Μπράβο του!
Ιατρικά: 

Μόνο στομαχικά προβληματάκια, τρώνε ελάχιστα. Μήν τους βάζετε κρύο νερό στο κυπελάκι τους, τους πονάει στο στομάχι τους εξαιτίας αυτού. Καθαρισμό στα ματάκια τους καθημερινά και μην μπαίνουν νερά στα αυτιά τους όταν τα κάνετε μπάνιο. Θα γλυτώσετε τις χρόνιες ωτίτιδες με αυτό τον απλό τρόπο.

Dogs 101 - Brussels Griffon

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: 
Περιβάλλον: