Ράτσες

Τι δεν πρέπει να τρώει η γάτα σας

Τι δεν πρέπει να τρώει η γάτα σας

Αβοκάντο Μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, ακόμη και πανγκρεατίτιδα.
Αλκοολούχα ποτά Μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, κώμα ή ακόμα και θάνατο.
Αλλαντικά Είναι πολύ αλμυρά και οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού με αποτέλεσμα στομαχικά προβλήματα.
Γάλα Μερικές γάτες έχουν δυανεξία στη λακτόζη οπότε το γάλα τους προκαλεί διάρροιες.
Ζύμη με μαγιά Μπορεί να διασταλεί στο στομάχι της γατούλας προκαλώντας ρήξη στο στομάχι ή τα έντερα.
Καφείνη Η καφείνη (καθώς και η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη) μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
Κόκαλα Μπορούν να φράξουν ή να τραυματίσουν το στομάχι και τα έντερα
Κονσερβοποιημένος τόνος για ανθρώπινη κατανάλωση Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό διότι δεν έχει τις σωστές αναλογίες βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται η γάτα. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί για δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Κουκούτσια μήλου Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των εντέρων, κακό προσανατολισμό, δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και σοκ, κώμα και θάνατο.
Κρεμμύδια, σκόρδα και παρεμφερή λαχανικά. Τα λαχανικά αυτού του είδους είναι τοξικά και για γάτες και για σκύλους διότι περιέχουν μια ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας και μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία. Το σκόρδο περιέχει την ουσία αυτή σε μικρότερη ποσότητα από το κρεμμύδι.
Μανιτάρια. Τα μανιτάρια περιέχουν τοξίνες που επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος της γάτας, και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.
Ντομάτες και ωμές πατάτες. Αυτές οι τροφές περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την πέψη της γάτας, το νευρικό της σύστημα αλλά και την ούρηση ενώ μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις στομάχου.
Ξηρούς καρπούς. Περιέχουν μια τοξίνη που επηρεάζει το πεπτικό και το νευρικό σύστημα.
Σκυλοτροφή. Αν ταίζετε τη γάτα σας αποκλειστικά (ή σχεδόν) με σκυλοτροφή μπορεί να της προκαλέσετε υποσιτισμό και καρδιοπάθειες.
Σοκολάτα. Περιέχει μια τοξική για τα ζώα ουσία, τη θειοβρωμίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις προκαλεί εμετούς, διάρροιες, σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Σταφύλια (και σταφίδες). Περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να βλάψει τα νεφρά.
Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες. Μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα βιταμίνης Α, η οποία επηρεάζει τους μύες και τα κόκαλα.
Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπους που περιέχουν σίδηρο. Μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα και να αποβούν τοξικά για άλλα όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά.
Ωμά αυγά (αν δίνονται τακτικά). Μειώνουν την απορρόφηση της βιοτίνης (μία από τις βιταμίνες Β), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της επιδερμίδας και του τριχώματος.
Ωμά ψάρια (αν δίνονται τακτικά). Μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια θειαμίνης, οδηγώντας σε απώλεια της όρεξης, αποπληξία και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο.