Αφού επέζησαν από το ναυάγιο του Τιτανικού δεν φοβούνται τίποτα τα πεκινουά που έχουν εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλο το κόσμο. Στην αρχή η φυλή δημιουργήθηκε για τις κυρίες των κινέζων αυτοκρατόρων, κυρίως για τις γυναίκες και την αυτοκράτειρα. Τώρα το έχουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί.
Τα πρώτα σκυλιά εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία περίπου 2000 χρόνια πριν. Πρόγονος της φυλής αυτής λέγεται ότι είναι το Τσόου-Τσόου, ωστόσο από τις 6 φυλές που δημιουργήθηκαν τότε, οι υπόλοιπες έχουν εκλείψει.
Αυτό το μικρόσωμο και τόσο χαριτωμένο σκυλί της Χαβάη, δεν αγαπήθηκε άδικα σε αυτό τον παράδεισο επί της γης. Χαρούμενο και ενεργητικό είναι η καλύτερη συντροφιά για τα παιδιά και στο σπίτι και στις εξορμήσεις στη θάλασσα.