Τα αξιαγάπητα και γνωστά μας Κανίς είναι από τα πιό διαδεδομένα σκυλιά συντροφιάς και όχι άδικα.Είναι τρυφερά, χαδιάρικα και είναι από τα σκυλιά που δε μαδούν ποτέ.
Τα μπισόν φριζέ είναι ιδανικά για σκυλιά συντροφιάς αφού έχουν γλυκό χαρακτήρα, καλούς τρόπους και είναι παιχνιδιάρικα. Είναι επίσης ιδανικά και για παιδιά αλλά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και με άλλα σκυλιά αφού δεν είναι καθόλου επιθετικά και έχουν μεγάλη όρεξη για παιχνίδι.
Απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, που η αρχαιολογική έρευνα εντοπίζει την ύπαρξή του ήδη στην εποχή του Χαλκού, και πιθανόν από το 3000 π.Χ.. Εξελίχθηκε στην οροσειρά των Πυρηναίων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και είναι συγγενείς των Ιβηρικών μολοσσοειδών ορεινού τύπου (Mastin Espanol, Mastin, de los Pirineos).
Έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες της ζωής στην πόλη. Κοιμάται μέσα στο σπίτι, είναι καθαρό, δεν είναι θορυβώδες όσο τα άλλα Τεριέ, έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής και μια μεγάλη καθημερινή βόλτα είναι αρκετή για να εκτονωθεί.
Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές γαλλικών σκύλων, από τα mastiffs, που έφτασαν από την Ανατολική Ευρώπη με τις ορδές των βαρβάρων. Πιο πρόσφατα, άλλες φυλές έχουν συμβάλλει στον καθορισμό του, το μαντρόσκυλο, το αγγλικό μπουλντόγκ, και το γερμανικό μπουλντόγκ. Το αποτέλεσμα που έχει ληφθεί είναι ένας σκύλος με μεγάλη δύναμη και εξουσία αλλά δεν του λείπουν η ευελιξία και η ταχύτητα.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται τα μάτια που είναι πολύ σαφή, από κιτρινωπό ή πορτοκαλί η απόχρωση τους, τα οπίσθια τους που είναι υψηλότερα του εμπρόσθιου τμήματος, των ώμων δηλαδή και ένα διπλό παλτό που τείνει να κάνει κύμα στους ώμους, τον αυχένα, την πλάτη και τα φιλέτα. Το αδιάβροχο παλτό έχει ελαφρύ λίπος και συχνά συνδέεται με μια ελαφρά μυρωδιά.