Το Dogo Argentino αναπτύχθηκε το 1920 από τον Dr. Antonio Martinez Nores. Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα σκυλί κυνηγό, φύλακα και σύντροφο της οικογένειας. Προκειμένου να το πετύχει ξεκίνησε διασταυρώσεις με μια φυλή που ονομάζεται σκυλί της Κόρδοβα.
Kelb Tal-Fenek, που σημαίνει σκύλος του λαγού στη Μαλτέζικη διάλεκτο. Λένε ότι το μετέφεραν στη Μάλτα οι Φοίνικες και ότι ζούσε σαν κυνηγόσκυλο των Φαραώ για πολλά χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο. Πάντως από τα τεστ DNA που έγιναν σε αυτά τα σκυλιά προκύπτει ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τα Αιγυπτιακά.
Είναι μια φυλή σκύλου που προήλθε από την Σικελία, μεσαίου μεγέθους, που μοιάζουν με το κυνηγόσκυλο του Φαραώ. Αυτά τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν κυνηγόσκυλα για λαγό στα ιδιαίτερα εδάφη της Αίτνας. Το Κιρνέτο ντελ Αίτνα μπορεί να λειτουργήσει σαν κυνηγόσκυλο για πολλές ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Η φυλή έχει μια έντονη αίσθηση της όσφησης.