Ο Κρητικός ιχνηλάτης η Κρητική Λαγωνίκα είναι η αρχαιότερη φυλή σκύλων της Ευρώπης με πατρίδα την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη ! Ο σκύλος αυτός είναι γέννημα θρέμμα των γκρεμών, των πεδιάδων, των δασών και των βράχων της Κρήτης, είναι γνωστός εδώ και 4.000 χρόνια για να κινδυνέψει με εξαφάνιση στις μέρες μας.
Είναι ένα απίστευτα επινοητικό σκύλι και μπορεί να επιβιώσει και μόνο του. Βρίσκουμε αυτή την ράτσα που υπάρχει μόνο στο Ισραήλ και σε τοιχογραφίες 2000 ετών.
Είναι μια φυλή σκύλου που προήλθε από την Σικελία, μεσαίου μεγέθους, που μοιάζουν με το κυνηγόσκυλο του Φαραώ. Αυτά τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν κυνηγόσκυλα για λαγό στα ιδιαίτερα εδάφη της Αίτνας. Το Κιρνέτο ντελ Αίτνα μπορεί να λειτουργήσει σαν κυνηγόσκυλο για πολλές ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Η φυλή έχει μια έντονη αίσθηση της όσφησης.