Πως το λένε αλλιώς; Λεων-θήρα! Πραγματικά ένα ατρόμητο σκυλί για όλες τις δουλειές. Φύλακας, κυνηγός, σύντροφος και συνοδός ακούραστος στα αθλητικά σας, αν είστε λάτρης του αθλητισμού.
Το Αζαγουάκ (Azawakh) είναι σύντροφος και πλήρες μέλος της οικογένειας των ανθρώπων της Σαχάρας για εκατοντάδες χρόνια. Το ξέρατε; Αυτό το λυγερόκορμο σκυλί με το ιδιαίτερο περπάτημα και τον ακούραστο καλπασμό, ακόμα και κάτω από τον καυτό ήλιο της Αφρικής, εκτός από το κυνήγι είναι και φύλακας και υπερασπιστής των οικείων του.
Είναι μια φυλή σκύλου που προήλθε από την Σικελία, μεσαίου μεγέθους, που μοιάζουν με το κυνηγόσκυλο του Φαραώ. Αυτά τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν κυνηγόσκυλα για λαγό στα ιδιαίτερα εδάφη της Αίτνας. Το Κιρνέτο ντελ Αίτνα μπορεί να λειτουργήσει σαν κυνηγόσκυλο για πολλές ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Η φυλή έχει μια έντονη αίσθηση της όσφησης.