Ράτσες

Γλαύκωμα: Ασθένειες που χτυπούν συνήθως τα καθαρόαιμα σκυλιά

Γλαύκωμα: Ασθένειες που χτυπούν συνήθως τα καθαρόαιμα σκυλιά

Το γλαύκωμα είναι μια κλινική κατάσταση αρκετά συχνή στους σκύλους, ιδίως σε καθαρόαιμα Κόκερ, Μπουλμαστίφ, Μπιγκλ, Τσόου Τσόου, Δαλματίας, Σπρίνκγερ Σπάνιελ, Μολοσσούς και Χάσκι. Ο όρος γλαύκωμα δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη νόσο αλλά σε μία μεγάλη ομάδα οφθαλμολογικών διαταραχών, ποικίλης αιτιολογίας, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την παρατεταμένη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, με συνέπεια την αλλοίωση της δομής του οφθαλμού και τη διαταραχή της όρασης.

Η ενδοφθάλμια πίεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο κυριότερος από τους οποίους είναι η ποσότητα του υδατοειδούς υγρού στον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού. Το υγρό συνεχώς ανανεώνεται και ο όγκος του μεταβάλλεται εύκολα. Η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι αποτέλεσμα της κακής αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού και όχι της υπερπαραγωγής του.

Τα αίτια που προκαλούν δυσχέρεια στην αποχέτευση μπορεί να είναι ανατομικά (πρωτογενές γλαύκωμα) και αυτό αφορά κυρίως τις καθαρόαιμες φυλές ή να είναι συνέπεια εξαρθρήματος του φακού, τραυματισμού, φλεγμονής, νεοπλασίας του οφθλαμού (δευτερογενές γλαύκωμα).

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

-Έντονος πόνος - δακρύροοια, βλεφαροσπασμός, προσπάθεια του ζώου να ξύσει τα μάτια του, ανορεξία, κατάπτωση
-Θόλωση του κερατοειδούς
-Διαστολή κόρης
-Συμφόρηση αγγείων σκληρού χιτώνα
-Αύξηση του όγκου του οφθαλμού
-Μείωση/Απώλεια όρεξης

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας αφού οι αλλοιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ολική και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Από adespoto