Ράτσες

παγκοσμια ημερα ζωων

παγκοσμια ημερα ζωων

Παγκόσμια μέρα των ζώων είναι η 4η Οκτωβρίου και η ίδια μέρα γιορτάζεται για τον Φραγκίσκο της Ασίζης, όχι τυχαία. Πολύ αγαπούσε ο αξιαγάπητος αυτός καλόγερος όλα τα πλάσματα της δημιουργία οπότε και τα ζώα. Δεκατέσσερα άρθρα έχουν γραφτεί για τα δικαιώματα των ζώων από το 1978 αν και η πρώτη φορά ήταν πολύ παλαιότερα, το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων και φίλων του περιβάλλοντος , φυτών και ζώων, που μάχονταν από τότε για την εξαφάνιση διαφόρων ζώων και φυτών στο πλανήτη.

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα όχι για εκμετάλλευση αλλά μόνο για τα ίδια και φυσικά όχι για αυτά που προσφέρουν. Ελάχιστοι όμως, δυστυχώς, τα περιβάλλουν με ενδιαφέρον πραγματικό για τις ανάγκες τους. Ένα παράδειγμα θα σας πείσει για τα λεγόμενά μου. Αποφασίζουμε να πάρουμε ένα ζωάκι στο σπίτι μας, είτε γατάκι είτε σκυλάκι είτε κουνελάκι, δεν θα μιλήσω για κότες, κατσίκια ή άλογα.

Πόσοι από εμάς ξέρουμε πόσο καιρό θα ζήσει ένα από αυτά τα ζώα; Πόσοι του έχουμε ένα έτοιμο σπιτάκι και πόσοι σκεπτόμαστε πόση ώρα κάθε μέρα θα χρειαστεί αυτό το ζωάκι να του αφιερώσουμε προκειμένου να ζήσει ευτυχισμένο; Πόσες φορές δεν το ξεχάσαμε χωρίς φαί ή νερό λόγω των καθημερινών υποχρεώσεών μας; Και πόσες φορές , μετά τις πρώτες δυσκολίες δεν το πετάξαμε άσπλαχνα στο δρόμο χωρίς να σκεφτούμε ότι αυτό το ζωάκι εξαρτάται απόλυτα από εμάς; Δεν θα μιλήσω για τις ιατρικές φροντίδες και τα εμβόλια που πρέπει να του κάνουμε ανελλειπώς κάθε χρόνο για να το προφυλλάξουμε όσο μπορούμε καλύτερα, ούτε θα μιλήσω για την μοναξιά που τα καταδικάζουμε ξεχασμένα σε κάποια ταράτσα για χρόνια. Αυτά δεν λέγονται φιλαζωία.

Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε, αν δεν είναι πολύ αργά πλέον, ότι ο κόσμος δεν φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε πόσο καλό κάνουν στην ψυχή μας η επαφή με τα ζώα και τα φυτά.
Μακάρι να σκεφτούμε την γη μας, έστω και μια μέρα χωρίς φυτά και ζώα.
Δεν νομίζω ότι θα επιβιώναμε για πολύ μετά.
Βοηθήστε τα ζώα και τα φυτά.
Είναι το μέλλον μας.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.