Ράτσες

Σκύλος των Πυρηναίων

Απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, που η αρχαιολογική έρευνα εντοπίζει την ύπαρξή του ήδη στην εποχή του Χαλκού, και πιθανόν από το 3000 π.Χ.. Εξελίχθηκε στην οροσειρά των Πυρηναίων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και είναι συγγενείς των Ιβηρικών μολοσσοειδών ορεινού τύπου (Mastin Espanol, Mastin, de los Pirineos).

Ο μεγάλος σκύλος των Πυρηναίων είναι μια πολύ παλιά φυλή που υπήρχε για εκατοντάδες χρόνια σαν σύντροφος και βοηθός από τους βοσκούς, ακόμα και από τους Βάσκους, οι οποίοι κατοικούν μέσα και γύρω από το Πυρηναία Όρη της νότιας Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας. Μια από τις πρώτες περιγραφές της φυλής χρονολογείται από το 1407, και από το 1675. Στις αρχές του 19ου αιώνα τα σκυλιά αυτά έγιναν ανάρπαστα ως σκυλιά για τις πόλεις και το βουνό, και εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη της Γαλλίας.

Το σκυλί δημιουργήθηκε για να είναι ευέλικτο, ώστε να προφυλαχθούν τα πρόβατα και σε απόκρημνες, ορεινές πλαγιές. Ως το 1874 η φυλή δεν ήταν πλήρως τυποποιημένη σε εμφάνιση, υπήρχαν δύο μεγάλες κατηγορίες, τη Δυτική και την Ανατολική. Έχουν σχέση με πολλά άλλα μεγάλα λευκά σκυλιά που είναι φύλακες και προέρχονται από την ευρώπη, όπως το ιταλικό Μάρεμμα το τσοπανόσκυλο, το Κούβατζ από την Ουγγαρία, το Ασκπαντ το σκυλί με το λευκό κεφάλι από την Τουρκία και πολωνικά Τάρτα ή Πόλσκι και τα κάπως λιγότερο στενά με της Νέας Γης και του Αγίου Βενάρδρου.

Τα Μεγάλα Πυρηναία είναι φυσικά νυχτερινά και επιθετικά σκυλιά με οποιαδήποτε μπορεί να βλάψει την οικογένειά τους που είναι τα κοπάδια. Ωστόσο, αυτά τα σκυλιά είναι αξιόπιστα με μικρά και ανήμπορα ζώα κάθε είδους, γεγονός που οφείλεται στο ένστικτο της φυσικής προστασίας που έχουν.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Great Pyrenees Guardian Dog with Alpine Goats

Dogs 101 - Great Pyrenees