Ράτσες

Σκύλος των Πυρηναίων

Το σκυλί των Πυρηναίων αναπτύχθηκε για να είναι ευέλικτο, ώστε να προφυλαχθούν τα πρόβατα σε απόκρημνες, ορεινές πλαγιές. Στη φύση, η φυλή των Μεγάλων Πυρηναίων είναι σίγουρη, ήπια (ειδικά με τα παιδιά), και στοργική. Πρόκειται για σκυλιά με ισχυρή θέληση, ανεξάρτητα και επιφυλακτικά σαν φυλή. Είναι επίσης προσεκτικά, ατρόμητα και πιστά στα καθήκοντά τους.

Το μέγεθος των Μεγάλων Πυρηναίων τα κάνει σκυλιά για να τα φοβάται κανείς. Ένα σκυλί αυτής της φυλής θα περιπολεί περιμετρικά τον φράχτη του και μπορεί να περιπλανηθεί μακριά αν σταματήσει να είναι αρχηγός στο κοπάδι του. Ο σκύλος αυτός προστατεύει το κοπάδι του και είναι νυκτόβιος, έχει δε την τάση να γαβγίζει τη νύχτα, εκτός αν εκπαιδευτεί γιά μιά άλλη συμπεριφορά.

Απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, που η αρχαιολογική έρευνα εντοπίζει την ύπαρξή του ήδη στην εποχή του Χαλκού, και πιθανόν από το 3000 π.Χ.. Εξελίχθηκε στην οροσειρά των Πυρηναίων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και είναι συγγενείς των Ιβηρικών μολοσσοειδών ορεινού τύπου (Mastin Espanol, Mastin, de los Pirineos).
Ιστορία: 

Ο μεγάλος σκύλος των Πυρηναίων είναι μια πολύ παλιά φυλή που υπήρχε για εκατοντάδες χρόνια σαν σύντροφος και βοηθός από τους βοσκούς, ακόμα και από τους Βάσκους, οι οποίοι κατοικούν μέσα και γύρω από το Πυρηναία Όρη της νότιας Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας. Μια από τις πρώτες περιγραφές της φυλής χρονολογείται από το 1407, και από το 1675. Στις αρχές του 19ου αιώνα τα σκυλιά αυτά έγιναν ανάρπαστα ως σκυλιά για τις πόλεις και το βουνό, και εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη της Γαλλίας.

Το σκυλί δημιουργήθηκε για να είναι ευέλικτο, ώστε να προφυλαχθούν τα πρόβατα και σε απόκρημνες, ορεινές πλαγιές. Ως το 1874 η φυλή δεν ήταν πλήρως τυποποιημένη σε εμφάνιση, υπήρχαν δύο μεγάλες κατηγορίες, τη Δυτική και την Ανατολική. Έχουν σχέση με πολλά άλλα μεγάλα λευκά σκυλιά που είναι φύλακες και προέρχονται από την ευρώπη, όπως το ιταλικό Μάρεμμα το τσοπανόσκυλο, το Κούβατζ από την Ουγγαρία, το Ασκπαντ το σκυλί με το λευκό κεφάλι από την Τουρκία και πολωνικά Τάρτα ή Πόλσκι και τα κάπως λιγότερο στενά με της Νέας Γης και του Αγίου Βενάρδρου.

Τα Μεγάλα Πυρηναία είναι φυσικά νυχτερινά και επιθετικά σκυλιά με οποιαδήποτε μπορεί να βλάψει την οικογένειά τους που είναι τα κοπάδια. Ωστόσο, αυτά τα σκυλιά είναι αξιόπιστα με μικρά και ανήμπορα ζώα κάθε είδους, γεγονός που οφείλεται στο ένστικτο της φυσικής προστασίας που έχουν.

Ιατρικά: 

Αν και ανήκει στα υγιή σκυλιά, αυτά που προορίζονται για αναπαραγωγή πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία, οφθαλμολογικές παθήσεις, προδιάθεση για δερματικό έκζεμα και πολύ σπάνια επιληψία. Ο μεταβολισμός και η θερμοκρασία του σώματός τους είναι χαμηλότερα από τα περισσότερα σκυλιά.

Περιβάλον: 

Χρειάζεται αγάπη, συντροφική και οικογενειακή ζωή (η έλλειψη κοινωνικής ζωής οδηγεί τον Ορεινό των Πυρηναίων σε αντικοινωνική συμπεριφορά και κατάθλιψη), πολύ ελεύθερο χώρο γιατί είναι μεγαλόσωμος, καθημερινή και αρκετή άσκηση και ιδιαίτερη φροντίδα του πλούσιου τριχώματός του, που όταν αλλάζει μαδάει πολύ.

Εκπαίδευση: 

Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Από τη φύση του, ο Ορεινός των Πυρηναίων έχει αυτοπεποίθηση, είναι ήρεμος και στοργικός. Αν και χαράζει την περιοχή του και προστατεύει το βοσκό και την οικογένειά του όταν χρειάζεται, γενικά η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία, υπομονή και ανοχή.

Dogs 101 - Great Pyrenees

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: