Ράτσες

Αφενπίντσερ

Αυτά τα σκυλάκια, τα Affenpinscher, λόγω της πανέξυπνης φύσης τους και της παιχνιδιάρικης διάθεσής τους ξεκίνησαν από τους δρόμους και κατέκτησαν τα σαλόνια αλλά και τις ζωγραφικές συνθέσεις των ζωγράφων της εποχής του 17ου αιώνα. Οι κυρίες της εποχής ήθελαν και το αγαπημένο τους σκυλάκι στα πορταίτα τους και οι ζωγράφοι δεν μπορούσαν να πουν όχι. Affe στα γερμανικά σημαίνει μαιμού και ειλικρινά το πρόσωπο αυτού του σκύλου μοιάζει με της μαιμούς. Πιστεύω όμως πως το συνδύασαν και με την εξυπνάδα του σκύλου ο οποίος κάνει απίστευτες εντολές και κόλπα, τόσα που χρησιμοποιήθηκε και για νούμερα τσίρκου. Παλιά οι σκύλοι αυτοί είχαν και άλλα χρώματα εκτός από μαύρο και ήταν λίγο μεγαλύτεροι.

Με την τραχιά τρίχα τους και το πεισματάρικο εκφραστικό τους κεφάλι και την ικανότητά τους να μυρίζουν και να πιάνουν οτιδήποτε μικρό, χρησιμοποιήθηκαν σαν εξολοθρευτές τρωκτικών από τις κουζίνες των αριστοκρατών. Είχαν πάντα μια κτητική διάθεση στην ιδιοκτησία τους είτε πρόκειται για φαγητό, είτε για τον χώρο τους είτε για το παιχνίδι τους ή το κυνήγι που μόλις έπιασαν. Αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα. Αφού κάνουν την σκανδαλιά τους σε κοιτούν με μια παιχνιδιάρικη διάθεση κουνώντας την ουρά τους, τεντώνονται στα δυό τους πόδια σαν να σου λένε, ξεχασέ το τώρα και πάμε να παίξουμε στη λιακάδα. Και το ξεχνάμε! Δεν μπορείς να τα μαλώσεις στα αλήθεια αυτά τα σκυλιά. Αυτα τα ζαβολάκια δεν μαδάνε σχεδόν καθόλου, προσόν για ένα σκύλο συντροφιάς, αν βουρτιστούν κάθε εβδομάδα ίσως και να μην δείτε ποτέ τρίχες στον καναπέ σας από το Affenpinscher σας.

Ζούνε αρκετά χρόνια μαζί σας αρκεί να σας αρέσουν και εσάς οι σκανδαλιές και να μην του φωνάζεται σε ότι και αν κάνει. Τότε μπορεί να γίνει πολύ κακό και εκδικητικό. Συνήθως είναι μια χαρά σκυλιά, όλο ζωντάνια και χαρά. Τα ποδαράκια του είναι επιρρεπή σε κατάγματα και έτσι όπως πηδάει με χαρά συνεχώς, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να το προσέχετε περισσότερο. Είναι τόσο τολμηρός, ένας μικρός εξερευνητής που θα τρυπώσει σε κάθε μέρος που θα βρεί για εξερεύνηση. Γέρνοντας θα σας κλείνει πάντα το μάτι έτοιμο για καινούργιες εξερευνήσεις και σε πείσμα του χρόνου αυτό θα μείνει πάντα ένα παιδί έτοιμο για συντροφικό παιχνίδι. Νομίζω καταλάβατε γιατί το λάτρεψαν οι αριστοκράτισσες του 17ου αιώνα και είναι τόσο αγαπητό ακόμα και σήμερα.

Το Αφενπίντσερ ή αλλιώς το σκυλί με το πρόσωπο μαιμούς, είναι γνωστό και αγαπητό από τους γερμανούς ζωγράφους του 15ου αιώνα. Ο ΄Αλμπρεχτ Ντίρερ και άλλοι, το ζωγράφιζαν συχνά στους πίνακές τους. Είναι ένα "τρελόσκυλο" που χαίρεσαι να το παρακολουθείς και να γελάς με τα καμώματά του.
Ιστορία: 

Ίσως είναι από τα πρώτα toy σκυλιά που πρωτοεμφανίστηκαν στην Γερμανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πείσμα του και η αστεία πεισματάρικη έκφραση στο πρόσωπό του το έκαναν πασίγνωστο. Οι νονοί του το κατέταξαν στα τερριέ και μάλιστα στα μαιμουδοτερριέ.

Ιατρικά: 

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η υγρασία, μπορούν να του προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, το Affenpinscher έχει ευαισθησία στα ισχία και στα γόνατα.

Περιβάλον: 

Αυτό το φιλικό μικρό σκυλί απολαμβάνει την οικογένειά του. Χρειάζεται τη συνεπή, αυστηρή εκπαίδευση. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει κάποια ποικιλία στην εκπαίδευση έτσι ώστε το σκυλί να μη βαριέται. Μαθαίνουν τις εντολές πολύ γρήγορα.

Dogs 101- Affenpinscher

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: 
Περιβάλλον: 
Ιδιοσυγκρασία: