Ράτσες

Ιατρική φροντίδα σκύλου, γάτας.

Ιατρική φροντίδα σκύλου, γάτας.
Ιατρική φροντίδα σκύλου, γάτας.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε ζώα στο σπίτι, κυρίως σκύλους ή γάτες για τα ίδια τα ζώα αλλά και για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα παραμελούμε όλα αυτά για να χαίρεστε τα αγαπημένα σας κατοικίδια για πολλά πολλά χρόνια. Και καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε.
Δέκα πραγματάκια που πρέπει να κάνουμε.
1. Τα ετήσια ΕΜΒΟΛΙΑ. Τα εμβόλια στα ζώα γίνονται μια φορά το χρόνο, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.
2. Τη χορήγηση ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗΣ ( Φάρμακο για τα εσωτερικά παράσιτα) κάθε 3 - 4 μήνες
3. Τη χορήγηση φαρμάκων ( Σπρέυ, κολλάρα, αμπούλες ) για τα εξωτερικά παράσιτα ( ψύλλοι και τσιμπούρια), ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες.Το κολλάρο πρέπει να αντικαθίσταται καθε 3 μήνες και η αμπούλα να τοποθετείται κάθε μήνα.
4. Τον χειρουργικό καθαρισμό των δοντιών τους ( κυρίως στις μικρόσωμες φυλές) κάθε 2 χρόνια περίπου.
5. Την προληπτική εξέταση αίματος, στους σκύλους, για Λεισμάνια και Ερλίχια 1-2 φορές το χρόνο απο τη στιγμή που θα χρονίσουν.
6. Την προληπτική εξέταση αίματος για Φιλλάριες (παράσιτα της καρδιάς, στους σκύλους που προέρχονται/ταξιδεύουν σε παραμεθόριες περιοχές (Β.Ελλάδα) και παραμεθόρια νησιά. Συγχρόνως τα ζώα αυτά λαμβάνουν σε ΜΗΝΙΑΙΑ βάση το αντίστοιχο προληπτικό χάπι.
7. Την προληπτική εξέταση αίματος, στις γάτες, για Λευχαιμία (FΕLV) και Ανοσοκαταστολη ή (FIV), μία φορά το χρόνο απο τη στιγμή της ενηλικίωσης τους..
8. Τον έλεγχο για ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ της γάτας, όταν πρόκειται να εγκυμονήσει κάποιο άτομο του σπιτιού.
9. Στα ηλικιωμένα ζώα ( μεγαλύτερα των 10 ετών ), η ετήσια εξέταση αίματος περιλαμβάνει τον έλεγχο τουλάχιστον των νεφρών (Ουρία και Κρεατινίνη) και του ήπατος, ακτινογραφία θώρακα και Doppler καρδιας.
10. Τις εξετάσεις αίματος που απαιτεί κάθε χώρα στην οποία πρόκειται να ταξιδέψει το κατοικίδιο, έγκαιρα και μετά από συνεννόηση με την αντίστοιχη Πρεσβεία.