Ράτσες

Ποιά τα πιό συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου

Ποιά τα πιό συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου

Εκπαιδεύω τον σκύλο μου δεν σημαίνει του μαθαίνω κόλπα για επίδειξη. Εκπαιδεύω τον σκύλο μου σημαίνει πλησιάζω τον σκύλο, αγαπάω τον σκύλο και καταλαβαίνω τα μηνύματα που μου ζητάει και ο ίδιος ο σκύλος όπως του ζητάμε να τηρίσει και εκείνος τους δικούς μας κανόνες. Έτσι κάνοντας ένα βήμα εμείς κάνει και ο σκύλος. Σε αυτούς τους κανόνες και από τα δύο μέρη να είμαστε σταθεροί αλλά όχι απόλυτοι και αν κάτι στην πορεία δεν πάει καλά να μην τιμωρούμε με βία το σκυλί μας γιατί εκείνο ποτέ μα ποτέ δεν θα κάνει κάτι τέτοιο σε εσάς που κατά ομολογία δική μας , είμαστε οι πρώτοι που παραβαίνουμε τους κανόνες και τις υποχρεώσεις μας, όπως πχ την καθημερινή του βόλτα ή την σταθερή ώρα που θα παίξουμε μαζί του.
Ο σκύλος ποτέ δεν θα σας τιμωρήσει δαγκώνοντας σας, σωστά;
Αποφασίζουμε λοιπόν, μετά από σκέψη, να πάρουμε ένα σκύλο σύντροφο και να πορευτούμε μαζί στην σύντομη ζωή του. Η ζωή μας αλλάζει τα επόμενα λεπτά που θα τον φέρετε σπίτι σας. Έχει πολλές χαρές και συγκινητικές στιγμές αλλά έχει και υποχρεώσεις.
Θέλουμε να τον εκπαιδεύσουμε για να είναι ομαλή η συμβίωσή μας μαζί του.
Πολλές φορές όμως κάνουμε τραγικά λάθη σε αυτή την εκπαίδευση που δεν φταίει ποτέ σχεδόν ο σκύλος. Δεν υπάρχει κακός σκύλος υπάρχουν κακές συνθήκες και ακατάλληλος ιδιοκτήτης.
Ποιά είναι τα πιό συνηθισμένα λάθη που κάνουμε;
1.Φωνάζουμε το σκύλο μας, με το όνομά του και όταν έρθει κοντά μας τον τιμωρούμε. Με ποιό τρόπο; Τον φωνάζουμε για να τον κάνουμε μπάνιο ή για να τoυ κόψουμε τα νύχια ή του βάζουμε το λουρί εκεί που παίζει, τον δένουμε και τον αφήνουμε μόνο και φεύγουμε.
2.Τιμωρούμε τον σκύλο μας για κάτι που έκανε στο παρελθόν.Δώρον άδωρον, δεν καταλαβαίνει γιατί τιμωρείται και σίγουρα θα το ξανακάνει ιδιαίτερα αν αυτό τον ευχαριστεί. Σημασία έχει να τον επιπλήξουμε με σταθερή και αυστηρή φωνή την στιγμή που το κάνει. Ούτε βία, ούτε φωνές. απλά σταθερή φωνή και να το εννοούμε. Μετά συνεχίζουμε όπως συνήθως την ημέρα μας.
3.Βάζουμε τη μούρη του σκύλου στα ούρα ή τα κόπρανά του, με σκοπό να καταλάβει το λάθος του και να μην «ξαναλερώσει» στο σπίτι.
Δεν πιάνει, το πολύ πολύ να κάνουμε ένα επιθετικό ή φοβισμένο σκυλί ή ακόμα χειρότερα ένα σκυλί που θα σπάει τα πάντα όταν δεν το βλέπετε.Δεν το θέλουμε αυτό, οπότε σταματήστε να το κάνετε και προνοείστε εσείς με την βόλτα ή το ειδικό χώρο που θα του δώσετε για αυτές τις ενέργειες που του είναι και αυτού απαραίτητες και πρέπει να έχει τον δικό του χώρο. Φανταστείτε τον εαυτό σας κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι χωρίς να ξέρετε που είναι η τουαλέτα.
4.Χτυπάμε το σκύλο και φωνάζουμε στο σκύλο σαν αποδεχτό τρόπο μάθησης.
Και όχι μόνο το κάνουμε αλλά νομίζουμε ότι είναι και απαραίτητος τρόπος μάθησης με την διακιολογία πως δεν ξανάκανε εκείνο που σας ενοχλούσε και με αυτό τον τρόπο, την βία, του είπατε να μην το ξανακάνει. Λάθος, απλά ο σκύλος δεν το κάνει μπροστά σας ή φοβήθηκε τόσο που δεν κάνει πιά τίποτα. Αυτό θέλατε; ένα σκύλί χωρίς προσωπικότητα;
5.Τον βγάζουμε βόλτα βιαστικά και μόλις κάνει τις ανάγκες του τον γυρίζουμε το ίδιο βιαστικά στο σπίτι. Θυμίζω ότι ο δρόμος και τα πάρκα δεν είναι αποχωρητήρια σκύλων και δεν το συζητώ, να έχετε πάντα μαζί σας σακουλίτσα και σκουπάκι για να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας.
Ο ίδιος ο σκύλος όμως δεν πηγαίνει βόλτα, δεν την χαίρεται και εσείς χάνετε πολλά από αυτά που θα απολαμβάνατε με το σκυλί σας σε ένα άλλο περιβάλλον. Σιγά σιγά ο σκύλος δεν ενδιαφέρεται πιά για την βόλτα και συνήθως αυτά τα σκυλιά μένουν αναγκαστικά με τον ιδιοκτήτη τους και γίνονται ή θλιμμένα ή επιθετικά. σκεφτείτε το!
6.Δεν του δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή.
Όταν πρόκειται για κουταβάκι, πρέπει να έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα για παντός είδους «κακές» συμπεριφορές. Να θυμάστε ότι όπως και σε ενήλικες σκύλους έτσι και στα κουταβάκια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρείτε για μια πράξη που έγινε στο παρελθόν. Και με τον όρο παρελθόν εννοούμε μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα. Τα κουταβάκια έχουν εξαιρετικά φτωχή μνήμη –μέχρι και 5 λεπτά!- και δεν θα συσχετίσουν την επίπληξη από μέρους σας για κάτι που έκαναν λίγα λεπτά πιο πριν. Έχετε λοιπόν τα μάτια σας δεκατέσσερα για τυχόν ατασθαλίες. Αν δεν είσαστε σε θέση να προσέχετε το κουτάβι, βάλτε το σε ένα ασφαλές μέρος ή ζητήστε από κάποιον άλλο να αναλάβει προσωρινά.
7.Αναβάλλουμε συνεχώς την εκπαίδευση του σκύλου μας. Αν δεν μπορείτε εσείς ζητήστε βοήθεια από ειδικό.
8.Όταν το σκυλί μας κάνει κάτι καλό δεν το επαινούμε ,ούτε το ενθαρρύνουμε. Πως το κάνουμε αυτό; Το χαιδεύουμε, το ταίζουμε την αγαπημένη του λιχουδιά, του δείχνουμε τον ενθουσιασμό μας και του λέμε ότι το αγαπάμε. Μην ανησυχείτε αυτό το τελευταίο όλα τα όντα το καταλαβαίνουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
9. Είμαστε ασυνεπείς στους δικούς μας κανόνες. Του έχουμε πει πχ, δεν θα ζητιανεύεις για φαγητό όταν τρώμε εμείς, αλλά δεν το τηρούμε και το χειρότερο, ξεχνάμε να ταίσουμε το σκυλί αμέσως μετά το δικό μας φαγητό. Άλλος κανόνας μη τήρησης. Βγάζουμε το σκύλο μας βόλτα μόλις γυρίζουμε από την δουλειά μας. Το σκυλί τοαπεριμένει αυτό με πολύ χαρά αλλά εμείς το κάναμε μιά δυό φορές και τώρα αριόμαστε. Θα επαναλάβω για χιλιοστή φορά, ο σκύλος έχει μόνο εμάς, εμείς τον κόσμο όλο.
10. Είμαστε ανυπόμονοι.
Χρειάζονται μεγάλα αποθέματα υπομονής όταν εκπαιδεύουμε ένα σκύλο. Σκύλος και άνθρωπος είναι δύο διαφορετικά είδη και η εκπαίδευση βοηθά ουσιαστικά στην σύγκλιση των δύο αυτών κόσμων. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι συμπεριφορές απαράδεκτες για μας είναι αποδεκτές για τη σκυλίσια κοινωνία και πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε χρόνο στο κτίσιμο μια καλής σχέσης και μιας σωστής επικοινωνίας με το κατοικίδιό μας. Μην περιμένετε αποτελέσματα γρήγορα. Μην απελπίζεστε αν ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες σας. Η ανυπομονησία οδηγεί στην αναζήτηση άμεσων λύσεων όπως το ξύλο, που κάθε άλλο παρά αποτελεσματικές είναι.