Ράτσες

Πως θα μάθω το σκύλο μου να "λερώνει" εκτός σπιτιού

Πως θα μάθω το σκύλο μου να "λερώνει" εκτός σπιτιού

Τα σκυλιά πραγματικά δεν καταλαβαίνουν την εκπαίδευση της τουαλέτας. Το μόνο ένστικτο που ακολουθούν είναι να μην λερώνουν τον χώρο που τρώνε, κοιμούνται και παίζουν. Για τα σκυλιά δεν είναι ντροπή να λερώνουν εκτός ζωτικού τους χώρου και αυτός μπορεί να είναι πέντε βήματα, όταν είναι κουτάβια, μακριά από εκεί που κοιμούνται ή τρώνε. Τα κουτάβια δεν καταλαβαίνουν γιατί τα μαλλώνουμε όταν κάνουν κάτι τέτοιο στο σαλόνι μας ενώ κοιμούνται πχ στην κουζίνα ή στο καθιστικό. Και με το να το μαλώνουμε ή να το χτυπάμε , μερικές φορές το μόνο που καταφέρνουμε είναι να το στρεσσάρουμε περισσότερο και στο τέλος θα αναπτύξει ένα φόβο για τον ιδιοκτήτη και ίσως μεγαλώνοντας να γίνει επιθετικό ή υπερβολικά φοβισμένο. Δεν θέλουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τότε τι να κάνουμε;

Αν επιλέξουμε να συγκατοικίσουμε με ένα ενήλικο σκύλο ίσως να είναι πιό εύκολο αυτό το σημείο της τουαλέτας. Αν όμως επιλέξουμε ένα κουτάβι οπλιστείτε με ένα ακόμα σφουγγαρόπανο και μπόλικη υπομονή και παρατηρητικότητα ώστε να προλάβετε ατυχήματα αλλά και να καταλαβαίνετε και εσείς την γλώσσα του κουταβιού σας.
Τα κουταβάκια μας μιλάνε με τις κινήσεις τους και τα κλάματά τους.
Μικρές συμβουλές για κουτάβια.


1. Η καλύτερη ώρα για τουαλέτα, για ένα κουτάβι είναι, αμέσως μετά το φαγητό, μετά από παιχνίδι, μετά από το ξεδίψασμά του, μόλις ξυπνήσει από τον ύπνο του, που μπορεί να είναι κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας. Τα κουτάβια κοιμούνται πιό πολύ από τα μεγαλύτερα σκυλιά. Εκείνες τις στιγμές το οδηγείτε στο μέρος που θέλετε να κάνει την ανάγκη του απαλά και ευγενικά χωρίς φωνές και βία. Μην ξεχνάτε ότι είναι ακόμα μωρό. Το μέρος που θα το οδηγείσετε να μην είναι μακριά από το χώρο που κοιμάται και παίζει πχ σε κάποια ταράτσα γιατί δεν θα τα καταφέρει την επόμενη φορά που δεν θα είστε παρών. Ένα βήμα την φορά και όχι φωνές, τιμωρίες και μαλώματα, είναι κάτι φυσικό για αυτό το να κάνει την ανάγκη του όπου μπορεί μακριά από το χώρο του. Ένα χαρτάκι ή ένα πανάκι ή μια παιδική πάνα θα το βοηθήσουν να καταλάβει καλύτερα τι θέλετε.

2. Ταίστε το κουτάβι σας σε σταθερές ώρες. Έτσι θα αποφύγετε ατυχήματα μέχρι να μάθει.Ξέρετε, πολλά κουτάβια, ακόμα και έξη μηνών δεν κάνουν την ανάγκη του έξω, όταν τα πάτε βόλτα, αλλά γυρίζουν στο γνωστό τους χώρο στο σπίτι. Εκεί είναι η ασφάλειά τους. Μην θυμώνετε για αυτό. Η βόλτα για τα κουτάβια είναι μια εμπειρία και μια χαρά όχι τρόπος εκτόνωσης. Τα σκυλιά μεγαλώνοντας μαρκάρουν την περιοχή τους με τα ούρα τους ή αφήνουν μηνύματα στα άλλα σκυλιά, πράγμα που δεν μπορεί ακόμα να το κάνει ένα κουτάβι, οπότε δεν εκτονώνεται ακόμα έξω.

3. Να ξέρετε ότι το κουτάβι θέλει τουαλέτα κάθε τρείς ώρες και μεγαλώνοντας μαθαίνει να ελέγχει την κύστη του. Υπομονή λοιπόν και σκεφτείτε λίγο και σαν σκύλος για να είστε στο μέλλον και εσείς ευτυχισμένοι και εκείνο.

4. Φροντίστε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σήματα προειδοποίησης: κύκλοι γύρω από μια περιοχή, απότομο κάθισμα, κλαψούρισμα, μύρισμα του πατώματος, υπερβολική δραστηριότητα (ενθουσιασμός), ξαφνική εξαφάνιση από το χώρο ή πορεία προς την πόρτα (ή την μπαλκονόπορτα). Οδηγείστε το άμεσα έξω. Ακόμα κι αν δεν ήσασταν αρκετά γρήγοροι αυτήν τη φορά, θα πρέπει να το βγάλετε έξω για να τελειώσει ότι ξεκίνησε.

5. Βγάλτε το σκυλάκι σας βόλτα ένα τέταρτο μετά το γεύμα και πηγαίνετε σε ένα μέρος, κάθε φορά το ίδιο και περιμένετε. Αφήστε το να μυρίσει και να εξερευνήσει το χώρο εκείνο.Επαινέστε το ακόμα και αν δεν τα καταφέρει, πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα.

6. Μερικές φορές ένα μπισκοτάκι σκύλου είναι ότι καλύτερο όταν τα καταφέρει να κάνει την ανάγκη του έξω. Αυτό θα γίνεται όσο διαρκεί η εκπαίδευση, μετά θα είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται πιά επιβράβευση.

7. Μην τιμωρείτε το κουτάβι αν συμβούν ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγει να λερώνει όταν είστε παρόντες. Είναι ακατανόητο για ένα κουτάβι να συσχετίσει το λέρωμα- τιμωρία. Μπορεί όμως να συσχετίσει το τιμωρία-τιμωρός, δηλαδή εσάς και να δημιουργηθούν προβλήματα.


Το κουτάβι δεν μπορεί να συσχετίσει τη συμπεριφορά με την τιμωρία. Βγάζοντάς το έξω τακτικά, από την ΙΔΙΑ πόρτα, προς το ΙΔΙΟ πάντα μέρος, θα μάθει: ΕΔΩ πρέπει να λερώνω και παίρνω και ένα καλό μεζέ για αυτό! Άρα συμφέρει.

Τέλος θα ήθελα να πω πως κανείς δεν έμαθε με την βία τίποτα σωστά. Άλλοστε επιλογή σας ήταν να πάρετε ένα κουτάβι, ξέρατε τις δυσκολίες.Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, έχουν πολλές υποχρεώσεις και μία είναι και αυτή. Ξεπεράστε λοιπόν τα μικρά ατυχήματα με χιούμορ και όλα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον. Αλλοστε σας χαρίζει τόσες άλλες ευτυχισμένες στιγμές, σωστά;