Ράτσες

Ιρλανδικό σπάνιελ

Είναι ένα χαριτωμένο σκυλί που θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σας δει να γελάτε, πολλές φορές το χαρακτηρίζουν σαν τον κλόουν της οικογένειας. Δεν ρίχνει επίσης το πυκνό σγουρό τρίχωμά του και χαρακτηρίζεται σαν σκυλί για αλλεργικούς. Αν το δείτε όμως σε δράση κυνηγητική κυρίως, θα ανακαλύψετε τις άπειρες δυνατότητες του και την αρχαιότητα της φυλής αυτών των σπάνιελ. Έχει ανατραφεί να φέρνει το θήραμα χωρίς να το καταστρέφει και για αυτό όταν παίζουν ακόμα και παιδιά μαζί του, το παιχνίδι "φέρε το μπαλάκι" το δίνει πάντα απαλά και χωρίς δαγκώματα ή αντιρρήσεις. Έχει υπέροχο μουτράκι που έχει κοντό τρίχωμα αλλά στο κεφάλι του με το χρόνο βγάζει όλο και πιό πολλές μπούκλες που πέφτουν και καλύπτουν τα μάτια και είναι χάρμα οφθαλμών να το βλέπει κανείς. Όλα αυτά μαζί με τον ευγενικό του χαρακτήρα το κάνουν πολύ καλο σκυλί για οικογένεια.

Το ιρλανδικό σπανιέλ ύδατος μοιάζει με έναν κοντόχοντρο Poodle. Το παλτό αποτελείται από τις πυκνές μπούκλες, δεν έχουν αδιάβροχο στρώμα τριχών και το χρώμα τους μοιάζει με συκώτι. Το χαρακτηριστικό της φυλής είναι η ουρά που είναι άτριχη και μοιάζει σαν ουρά ποντικιού.
Ιστορία: 

Η φυλή είναι Ιρλανδική, αλλά η τελευταία προέλευση της φυλής είναι άγνωστη. Τα ιρλανδικά σπανιέλ ύδατος μοιράζονται μια κοινή καταγωγή με Poodle, Πορτογαλικό σκυλί ύδατος και Barbet (σκυλί), αλλά εάν είναι πριν από αυτά, απόγονοι, ή τα μίγματα αυτών των άλλων φυλών είναι θέμα κάποιας κερδοσκοπίας. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η φυλή έχει αρχαίες ρίζες. Η σύγχρονη φυλή όπως ξέρουμε, αναπτύχθηκε στην Ιρλανδία γύρω στο 1830.

Ιατρικά: 

Προσοχή στα μάτια τους, οι βλεφαρίδες γυρίζουν συχνά προς τα μέσα προκαλώντας προβλήματα.

Περιποίηση: 

Μην τα βουρτίζετε απρόσεχτα και τραχιά, χρειάζονται μια απαλή βούρτα για να μην μαδήσουν και μπάνιο με απαλά σαμπουάν.

Εκπαίδευση: 

Είναι ευφυείς σκύλοι, μαθαίνουν γρήγορα, είναι πάντα σε επιφυλακή αλλά είναι και αδιάκριτοι. Τα ιρλανδικά σπανιέλ ύδατος απαιτούν τα μεγάλο μέρος της ενέργειάς σας για την άσκησή τους και χρειάζονται έναν πεπειραμένο εκπαιδευτή, και επομένως δεν είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή για έναν περιστασιακό ιδιοκτήτη σκυλιών.

Dogs 101: Irish Water Spaniel

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: