Ράτσες

Μολοσσός Ηπείρου

Οι σκύλοι ουρούν και αφοδεύουν στην εξωτερική περίμετρο της περιοχής τους ώστε η μυρωδιά τους να αποθαρρύνει τα αρπακτικά από μεγάλη απόσταση, καθώς οι επιθέσεις γίνονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ελληνικός μολοσσικός σκύλος ξεκουράζεται την ημέρα και το βράδυ μένει άγρυπνος. Περιπολώντας στην περίμετρο της περιοχής τους, οι σκύλοι θα γαβγίζουν μέσα στη νύχτα για να κάνουν κατανοητό στα αρπακτικά ότι υπάρχει φρουρός. Όταν αντιληφθεί αρπακτικό, ο ελληνικός μολοσσός κάνει μία κλιμακωτή επίδειξη των προστατευτικών συμπεριφορών του. Το γάβγισμα δυναμώνει για να ακουστεί σαν συναγερμός που θα ξυπνήσει το βοσκό σε πιθανό κίνδυνο και θα κάνει το κοπάδια να συγκεντρωθεί. Οι σκύλοι μπαίνουν ανάμεσα στο κοπάδι και στην απειλή που πλησιάζει και γρυλίζουν ή γαβγίζουν με ιδιαίτερη αγριότητα, σα να λένε «σταμάτα για να μη σε σταματήσω εγώ!». Εάν η απειλή επιμένει η ομάδα των ελληνικών μολοσσών θα χωρίσει τα καθήκοντα της προστασίας.

Ο πρώτος σκύλος μπορεί να τριγυρίζει για να αναγνωρίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο, αφήνοντας πίσω την ομάδα των άλλων απασχολημένη με το πώς θα εμποδίσει τις απόπειρες διάσπασης του κοπαδιού και της απομόνωσης κάποιου προβάτου. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, όταν οι σκύλοι είναι σίγουροι ότι οι εισβολείς δεν θα εμποδιστούν και ότι υπάρχει πραγματική απειλή για την ζωή του κοπαδιού, ο πρώτος σκύλος θα επιτεθεί στον πρώτο λύκο πολεμώντας μέχρι θανάτου. Εάν χρειαστεί ο ελληνικός μολοσσός μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο λύκο.

Σκεπτόμενοι ανεξάρτητα, σε αντίθεση με το ροτβάιλερ και τον γερμανικό ποιμενικό, ο ελληνικός μολοσσός δεν εκτρέφεται ειδικά για να είναι υπάκουος στον άνθρωπο, όπως οι παρόμοιες ράτσες φύλακες. Παρόλο που το ροτβάιλερ οδηγούσε το κοπάδι των βοοειδών ή έσπρωχνε το κάρο του αμαξά και ο γερμανικός ποιμενικός οδηγούσε τα πρόβατα ή φύλαγε τη στρατιωτική βάση, οι ράτσες αυτές κοίταζαν τον άνθρωπο για να τους δώσει οδηγίες και ενεργούσαν σύμφωνα με την εντολή του αφεντικού τους. Αντιθέτως οι βοσκοί στα βουνά τις Ελλάδας εκτρέφουν σκύλους που δουλεύουν κοντά τους και τους αντιλαμβάνονται και έχουν ανεξάρτητη σκέψη σε βαθμό ώστε να εκτελούν την εργασία τους χωρίς να παίρνουν οδηγίες.

Πρόκειται για μια καθαρά ελληνική φυλή, που εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, από την αρχαία ελληνική φυλή των Μολοσσών, στην κλασσική εποχή, αλλά και αργότερα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του, που διέδωσαν το ελληνικό πολιτισμό και πνεύμα στον τότε γνωστό κόσμο. Υπέροχα σκυλιά, σκληραγωγημένα και πιστά, απαραίτητο εργαλείο των κτηνοτρόφων και όχι μόνο. Σαν σκυλιά συντροφιάς είναι ιδανικά παρόλο τον όγκο τους γιατί είναι στωικά και υπομονετικά, αλλά κατά βάθος έιναι ευαίσθητα σκυλιά και περιμένουν τουλάχιστον την προσοχή σας έστω και για λίγο.
Ιστορία: 

Πρόκειται για μια καθαρά ελληνική φυλή, που εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, από την αρχαία ελληνική φυλή των Μολοσσών, στην κλασσική εποχή, άλλα και αργότερα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του, που διέδωσαν το ελληνικό πολιτισμό και πνεύμα, στον τότε γνωστό κόσμο. Ο Μολοσσός, ήταν ο γιος του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης, καθώς και εγγονός του Αχιλλέα. Θεωρείται, ο γενάρχης των Μολοσσών της Ηπείρου, από τον οποίον πήραν και το όνομα τους. Οι Μολοσσοί, ήταν ξακουστοί για τους σκύλους τους, που ήταν άριστοι φύλακες.

Ιατρικά: 

Σκληραγωγημένα σκυλιά που παρουσιάζουν ελάχιστα προβλήματα και είναι προσαρμοσμένα στην άγρια ελληνική φύση

ΜΟΛΟΣΣΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - MOLOSSUS OF EPIRUS

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: