Ράτσες

Κάνγκαλ Τουρκίας

Ο Κάνγκαλ είναι φυσικός φύλακας και προστάτης αγέλης, είτε αυτή είναι από ζώα, είτε από ανθρώπους. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα τέτοια σκυλιά να φυλάξουν ένα κοπάδι θα έχουν ιεραρχία μεταξύ τους επιλέγοντας τα ίδια τον αρχηγό τους. Αυτό φαίνεται όταν φυλάνε ένα κοπάδι πρόβατα, από την θέση που θα πάρει το κάθε σκυλί στο ίδιο το κοπάδι. Ο αρχηγός πάντα είναι σε σημείο που θα τα βλέπει όλα, πρόβατα και τα άλλα σκυλιά. Αν παρουσιαστεί απειλή, όπως κάποιος λύκος, ο αρχηγός ειδοποιεί το κοπάδι να έρθει όλο πίσω από αυτόν και τα άλλα σκυλιά να πάρουν θέση πίσω και δίπλα από αυτόν. Στην αρχή εκφοβίζει τον εισβολέα αλλά αν επιμένει επιτείθεται. Το δέρμα του και το μαλλί του τον προστατεύουν από τα τα δαγκώματα των λύκων και δεν έχει πάρει τυχαία το όνομα εξολοθευτής λύκων και τσακαλιών. Με τον ίδιο τρόπο φυλάει και τους ανθρώπους γιατί τους θεωρεί κοπάδι του.

Ένα ήρεμο και αξιόπιστο σκυλί με ζηλευτές πρωτοβουλίες και νοημοσύνη. Λόγω της ανεξάρτητης φύσης του η εκπαίδευσή του πρέπει να γίνεται με ήπιο τρόπο σεβόμενος ο ιδιοκτήτης του και την νοημοσύνη του και την περήφανη φύση του. Παλιά έκοβαν τα αυτιά σε αυτό το υπέροχο ζώο επειδή νόμιζαν ότι θα το προφύλασαν περισσότερο από τα δαγκώματα των λύκων. Αυτή η κακή συνήθεια στις μέρες μας ευτυχώς όσο πάει και εξαλείφεται.

Το Κάνγκαλ είναι το σκυλί με το πιό δυνατό δάγκωμα στο κόσμο. Παρόλα αυτά είναι ξακουστό και για την ευγένειά του στα μικρά παιδιά και στην οικογένεια, αλλά και στα ζώα που θα του δώσουμε να φυλάει. Με δυό κουβέντες, ένας ευγενής σωματοφύλακας με προδιαγραφές. Το Κάνγκαλ είναι ένα σκυλί με νοημοσύνη που θα χειριστεί καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Ιστορία: 

Το Κάνκγαλ προέρχεται από επαρχία της τουρκίας και είναι ιδανικό σκυλί για φύλαξη κοπαδιών τόσο, που πολλά σκυλιά τέτοιας ράτσας δώθηκαν στην Ναμίμπια με εξαιρετικά αποτελέσματα στην προστασία των ζώων από επιτηθέμενα άγρια ζώα. Ηταν τόση η επιτυχία τους που εξαπλώθηκαν και στην Κένυα. Την 1η Ιανουαρίου 2012, η αυστραλιανή Εθνική λέσχη Kennel αναγνώρισε τη φυλή Kangal ως μια ξεχωριστή φυλή του σκύλου Ανατολίας Shepherd.

Ιατρικά: 

Πολύ δυνατά σκυλιά και παλιά ράτσα ανθεκτικά και στις ασθένειες χωρίς ακόμα να ξέρουμε πολλά για τα τυχόν ιατρικά τους προβλήματα όταν ζήσουν σε άλλες χώρες εκτός της χώρας καταγωγής τους.

Περιβάλον: 

Το περιβάλλον που θα ζήσει ένα τέτοιο σκυλί δεν έχει και τόση σημασία, αντέχει και στο κρύο και στη ζέστη. Εκείνο που έχει πιό πολύ σημασία είναι να έχει μια δουλειά να κάνει και κατά προτίμηση να φυλάει το κοπάδι του.

Περιποίηση: 

Δεν χρειάζονται και πολύ περιποίηση εκτός από τα βουρτίσματα στο τρίχωμα που είναι πλούσιο και όταν μαδάει θέλει ένα περισσότερο βούρσισμα.

Εκπαίδευση: 

Απαραίτητη.

BIG DOG KANGAL

Turkish Kangal Dog fighting with bear.

Anatolian Kangal - Hard Guardian! Photo-art representation.

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Ιατρικά: