Ράτσες

Κυνηγόσκυλο του Φαραώ

Το κυνηγόσκυλο του Φαραώ πρέπει να είναι κομψό αλλά συγχρόνως ισχυρό, χαριτωμένο αλλά και αθλητικό. Το κεφάλι του είναι σφηνοειδές με μακριά μουσούδα και τεντωμένα αυτιά. Τα μάτια του είναι πάντα πορτοκαλί χρώμα αν και γεννιούνται με μπλέ μάτια που μεταβάλλονται με την ηλικία σε πορτοκαλί χρώμα, ανάλογο του χρώματος του τριχώματός του. Το τρίχωμα ποικίλλει από ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι σκούρο, είναι απαλό, σχεδόν μεταξένιο, χωρίς οσμή και κοντότριχο. Ο λαιμός είναι μακρύς με μια μικρή γουβίτσα στο στέρνο, και πολύ ευλύγιστος. Η ουρά του όταν είναι χαλαρή παραμένει κάτω, στα πόδια αλλά όταν ενεργοποιείται ο σκύλος ανεβαίνει πάνω από το κορμό σε κύκλο. Όταν ο σκύλος ανιχνεύσει κάτι ή στρεσαριστεί τα αυτιά κοκκινίζουν στις άκρες, σημάδι προειδοποίησης. Ακόμα και η μύτη αλλάζει χρώμα προς το βαθυκόκκινο μέχρι το μαύρο. Όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι είναι ένα ήσυχο πλάσμα χωμένο ήρεμα σε ένα καναπέ αλλά στην ύπαιθρο μετατρέπεται σε δεινό υπερκινητικό κυνηγό.

Είναι ένα στοργικό, γλυκό σκυλί για τους οικείους του και πολύ προσεκτικό και τρυφερό με τα παιδιά. Ενώ στο κυνήγι είναι μαχητής, στη σπιτική ζωή είναι ένας ήρεμος και καλόβολος σκύλος. Τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά. Τα κυνηγόσκυλα του Φαραώ, επειδή δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη ζήτηση στο εμπόριο, έχουν κρατηθεί μακριά από αρρώστιες και παραμένουν ακόμα πολύ υγιή σκυλιά. Είναι ιδιαίτερα ακόμα και στο κυνήγι τους. Κηνυγούν καλύτερα την νύχτα. Τα κυνηγόσκυλα του Φαραώ μπορούν να ζήσουν το ίδιο καλά μέσα στο σπίτι όπως και έξω στην ύπαιθρο. Μόνο που πρέπει να προσέχουν, όσοι τα έχουν, το δέρμα τους που είναι ιδαίτερα ευαίσθητο και να το βοηθήσουν με σαμπουάν κατάλληλα, όποτε το καθαρίζουν και όχι με ανθρώπινα σαμπουάν, αν και η περιποίηση για αυτό το σκοπό είναι ελάχιστη. Είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά σκυλιά.

Kelb Tal-Fenek, που σημαίνει σκύλος του λαγού στη Μαλτέζικη διάλεκτο. Λένε ότι το μετέφεραν στη Μάλτα οι Φοίνικες και ότι ζούσε σαν κυνηγόσκυλο των Φαραώ για πολλά χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο. Πάντως από τα τεστ DNA που έγιναν σε αυτά τα σκυλιά προκύπτει ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τα Αιγυπτιακά. Το κεφάλι αυτού του σκύλου μοιάζει πολύ με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αίγυπτο και το παρομοιάζουν με το κεφάλι του θεού Άνουβι, εξού και ο μύθος της καταγωγής του. Κατά τα άλλα, είναι το εθνικό σκυλί της Μάλτας. Ένα χαρακτηριστικό του είναι ότι κοκκινίζει η μύτη του και τα αυτιά του, όταν αναστατώνεται.
Ιστορία: 

Τα πρώτα σκυλιά τα έφεραν από Μάλτα στην Αγγλία στην δεκαετία του 1920 αλλά εκείνη την στιγμή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν. Μετά ξαναήρθαν μερικά σκυλιά το 1960 και η πρώτη γέννα έγινε το 1963. Το πρότυπο της φυλής αναγνωρίστηκε από το Kennel Club το 1974. Υπάρχουν και σκυλιά όπως το Cirneco dell'Etna, από την γειτονική Σικελία, που μοιάζουν με το κυνηγόσκυλο του Φαραώ, αλλά δεν ξέρουμε αν προήλθαν από μείξεις ή αν ήταν τυχαία η ομοιότητα.

Ιατρικά: 

Τα κυνηγόσκυλα του Φαραώ είναι απαλλαγμένα από γενετικές ασθένειες και οι κτηνοτρόφοι της Μάλτας προσπαθούν σκληρά για αυτό. Σημειώστε ότι τα κυνηγόσκυλα του Φαραώ, όπως και οι περισσότεροι sighthounds, είναι ευαίσθητα σε βαρβιτουρικά αναισθητικά. Τα αυτιά τους είναι λεπτά και ευαίσθητα σε κρυοπαγήματα, όταν ζουν σε ψυχρά κλίματα και πρέπει να τα προσέχουμε. Το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 12 έως 14 ετών.

Εκπαίδευση: 

Η εκπαίδευση είναι και δεν είναι απαραίτητη, αναλόγως που θα ζήσει το σκυλί και τι δουλειά είναι προορισμένο να κάνει από τους ιδιοκτήτες του.

Vida de perros " Raza: Faraon hound"/ POA TUCUMAN

The Cirneco dell'Etna

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Ιατρικά: 
Οικογένεια: