Ράτσες

Νορβηγικό ποιμενικό

Είναι τολμηρό, παιχνιδιάρικο, ανεξάρτητο, σε εγρήγορση, ιδιαίτερα ευφυές, και μερικές φορές, είναι λίγο θορυβώδες. Κατατάσσονται στην 36η θέση σύμφωνα με τον Stanley Coren στη νοημοσύνη των σκυλιών, είναι πάνω από τον μέσο όρο σε νοημοσύνη εργασίας - υπακοή. Αυτό είναι ένα σκυλί έτοιμο για περιπέτεια και είναι πιο ευτυχισμένο αν η περιπέτεια γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, στο κρύο.

Χρειάζεται καθημερινή άσκηση, για να μην γίνει ένα σκυλί που βαριέται, ή ακόμη χειρότερα καταστροφικό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλικό ζώο. Αυτό το σκυλί χρειάζεται προσοχή για να καταλάβει τη θέση του μέσα στην οικογένεια, αλλιώς μπορεί να αναπτυχθούν κοινωνικά προβλήματα όταν αισθάνεται παραμελημένο. Είναι μια πολύ υπερήφανη και ευγενής φυλή που μπορεί όμως εύκολα να τη βλάψει ο ιδιοκτήτης του, αν την εγκαταλείπει ή την επιβάλλει σε σκληρή υποταγή.

Το νορβηγικό Elkhound είναι ένα από τα αρχαία σκυλιά τύπου σπίτς στα βόρεια της γης και είναι το εθνικό σκυλί της Νορβηγίας. Το Elkhound έχει υπηρετήσει ως κυνηγός, φύλακας και βοσκός. Σε μια χώρα με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, βαθύ χιόνι, πυκνά δάση και άγρια ​​βουνά, μόνο τα πιο ανθεκτικά από τις φυλές θα μπορούσαν να εξελιχθούν για να εκτελέσουν την ποικιλία των εργασιών που χρειάζονται οι κάτοικοι, κατά τις οποίες υπερέχει το Elkhound.
Ιστορία: 

Η νορβηγική Elkhound είναι μια αρχαία φυλή, που έχει αναπτυχθεί πάνω από 6.000 χρόνια πριν, για να βοηθήσει τους Σκανδιναβούς στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως η άλκη και αρκούδα. Ερείπια των σκύλων εντυπωσιακά, παρόμοια με το σύγχρονο Elkhound έχουν βρεθεί σε τάφους, όπως το Σπήλαιο Viste σε Jæren στη Νορβηγία, όπου χρονολογούνται ήδη από το 4000-5000 π.Χ..

Ιατρικά: 

Τα Νορβηγικά Elkhounds έχουν, μερικές φορές, μια γενετική προδιάθεση να υποφέρουν από προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, δυσπλασία ισχίων, νεφρικά προβλήματα και κύστες.

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: