Ράτσες

Ο σκύλος μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Τι είναι αυτό;

Ο σκύλος μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Τι είναι αυτό;

Ο σκύλος μου ξύνεται συνέχεια αν και δεν έχει κανένα παράσιτο επάνω του. Τι να κάνω;
Μπορεί το αγαπημένο σας ζωάκι να έχει ατοπική δερματίτιδα. Είναι μια μορφή αλλεργίας του ζώου , όπως παθαίνουν αλλεργίες και οι άνθρωποι, που ίσως να οφείλεται σε κάποιες ουσίες του περιβάλλοντος που ο οργανισμός του ζώου εκλαμβάνει σαν βλαβερές.
Τα συμπτώματα.
Βασικό σύμπτωμα είναι ο κνισμός που εκδηλώνεται με ξύσιμο, γλείψιμο ακόμα και δάγκωμα της περιοχής του σώματός του όπου υπάρχει η ενόχληση.
Στούς σκύλους ο κνισμός εντοπίζεται στη κοιλιά, στα αυτιά και στα μάτια. Στις γάτες ο κνισμόςεντοπίζεται στο κεφάλι, στα αυτιά ή και στο πάνω μέρος του κορμού. Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις από τον κτηνίατρο.
Πως όμως να το αντιμετωπίσουμε;
Η απομάκρυνση των υπεύθυνων αλλεγριογόνων από το χώρο του κατοικιδίου θα ήταν το ιδανικό. Αλλά αυτό είναι από πολύ δύσκολο ή αδύνατο γιατί μπορεί τα αλλεργιογόνα να είναι σκόνη από την ατμόσφαιρα ή δέντρα και φυτά. Οπότε ο κτηνίατρος θα μας συστήσει μια τοπική αλοιφή για την μείωση του κνησμού αλλά και φάρμακα από το στόμα , ανάλογα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Μια συστηματική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει και αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα για τον ερεθισμό και το έντονο ξύσιμο.