Ράτσες

Ο σκύλος μου κουτσαίνει και δείχνει να πονάει στα πόδια του

Ο σκύλος μου κουτσαίνει και δείχνει να πονάει στα πόδια του

Knee Anatomy

Οστεώδεις, ρευματισμοί, αρθρίτιδα, χρόνια αρθροπάθεια.
Πρόκειται για οξείες ή χρόνιες παθήσεις των οστών. Μπορεί να οφείλονται σε μολύνσεις, αλλά συνήθως πρόκειται για χρόνιες παθήσεις των ηλικιωμένων ζώων. Αν ο σκύλος σας είναι πάνω από 9 ή 10 ετών ίσως να κουτσαίνει εξ αιτίας όλων των παρά πάνω. Το σκεφτήκατε; Τα ζώα παθαίνουν και αυτά γερνώντας, πολλές από τις αρρώστειες της τρίτης ηλικίας.
Τα συμπτώματα.
Ο σκύλος κουτσαίνει, με διαφορετική ένταση κάθε φορά, και συχνά πονάει έντονα με την ψηλάφηση. Το περπάτημα του είναι επίπονο. Οι κινήσεις του είναι περιορισμένες και μοιάζει να θέλει να μείνει μόνιμα ξαπλωμένο.
Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται με το γέρασμα του σκύλου και την ανεπαρκή αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αρθροπάθεια είναι κόλλημα των οστών μεταξύ τους, που απαγορεύει την κινητικότητα των αρθρώσεων.
Θεραπεία.
Η καλύτερη θεραπεία στην αρθρίτιδα των σκύλων είναι ακόμα η ασπιρίνη, σε δόση μισό ως τέσσερα χάπια την ημέρα. Η κορτιζόνη έχει θεαματικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να επιφέρει δευτερογενείς διαταραχές αρκετά σοβαρές και δεν πρέπει να τη χορηγούμε χωρίς να έχουμε κάνει βαθιά εξέταση του ζώου (κατάσταση του πεπτικού συστήματος). Η αποτοξίνωση του οργανισμού γίνεται με τη βοήθεια διαφόρων κοινών καθαρτικών.
Μην ξεχάσετε να επισκεπτείτε τον κτηνίατρό σας, μην κάνετε ποτέ δικές σας θεραπείες στο σκύλος σας, γιατί μπορεί να μην έχει αυτό που εσείς διαγνώσατε. Η γνώμη του ειδικού είναι πάντα η καλύτερη.

Ρευματισμοί μυών
Εκδηλώνονται όπως οι αρθρίτιδες με πόνους στο περπάτημα και δυσκινησία.
Στα συμπτώματα αυτά προστίθεται ελαφρύ πρήξιμο των μυών του σκύλου, καθώς και πόνος στη ψηλάφηση και στη μετακίνηση τους.
Ο σκύλος πονάει λιγότερο, αν βρίσκεται στη ζέστη.

Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση κορτιζονούχων ή σαλικυλικών φαρμάκων.
Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προέλθουν και από αποστήματα στα δόντια ή από αμυγδαλίτιδες.