Ράτσες

Η σωστή εκπαίδευση σκύλων εξασφαλίζει μία ομαλή συγκατοίκηση

Η σωστή εκπαίδευση σκύλων εξασφαλίζει μία ομαλή συγκατοίκηση

Σε όλους μας έχει τύχει να επισκεφθούμε ένα σπίτι και να ενοχλούμαστε από την επιθετική ή ατίθαση συμπεριφορά του σκύλου της οικογένειας που γαυγίζει ασταμάτητα ή επιχειρεί να εξερευνήσει το πιάτο μας.

Επιπλέον έχουμε σίγουρα ακούσει ή και μας έχει συμβεί, να φεύγουμε για λίγη ώρα από το σπίτι και γυρνώντας να βλέπουμε ξεχαρβαλωμένους καναπέδες, σκισμένα μαξιλάρια και λούτρινα κουκλάκια και όλα τα σκουπίδια σκορπισμένα στο πάτωμα, δίπλα στον τετράποδο φίλο μας που κουνάει την ουρά του με εμφανές στρες.

Τα φαινόμενα αυτά και στις δύο περιπτώσεις αποτελούν μία παντελή έλλειψη πειθαρχίας του σκύλου η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης μας τόσο στην οικογένεια όσο και στο ίδιο το ζώο.

Ένα σκυλί που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά βρίσκεται ουσιαστικά σε σύγχυση και του είναι αδύνατον να ξεχωρίσει πότε τον επισκέπτη από τον εισβολέα και πότε κάποιος είναι επιθετικός ή αποτελεί απειλή για το ζώο και την οικογένεια του.

Επιπλέον στα σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτεί, το συναίσθημα του στρες κατά τον αποχωρισμό είναι πολύ πιο έντονο και αντιδρούν πολύ απότομα και συχνά καταστροφικά όταν τα αφήνετε μόνα τους σπίτι. Αυτό φυσικά δεν το κάνουν από κακία, αλλά γιατί πραγματικά υποφέρουν μόνα τους, καθώς δεν έχουν μάθει να καταλαβαίνουν ότι φεύγετε για λίγο και να εκτονώσουν το στρες τους σε κάτι άλλο (όπως πχ τα παιχνίδια τους) μέχρι να γυρίσετε ξανά.

Έτσι κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε σωστά τον σκύλο μας ώστε να μην υποφέρει, αλλά και να μην δημιουργεί προβλήματα κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης σας.

Η καλύτερη εκπαίδευση υποστηρίζει την επιβράβευση και όχι την τιμωρία του σκύλου, με αγάπη και στοργή αλλά και σεβασμό στο ζωάκι σας.