Ράτσες

Αυστραλός ποιμενικός

Όπως όλα τα σκυλιά εργασίας και ο Αυστραλός ποιμενικός έχει αρκετή ευελιξία και κίνηση για να συναγωνιστεί ένα αθλητικό σκυλί. Επίσης είναι και καταπληκτικός στην ανίχνευση και τον εντοπισμό χαμένων προβάτων και βοοειδών. Είναι ένα σκυλί με πολλά χρώματα στη γούνα του, με μάτια όλο πείσμα και εξυπνάδα έτοιμο πάντα να υπακούσει σε εντολές. Τρέχει πάνω κάτω στο κοπάδι και είναι η χαρά του αυτό που κάνει γιατί ξέρει ότι το κάνει καλά.

Ο Αυστραλός ποιμενικός περνά πολύ ώρα στο ύπαιθρο και τα λευκά σημάδια όπως και το ανοιχτόχρωμο τρίχωμα μπορεί με το χρόνο να φέρει καρκίνο του δέρματος. Πολλά έχουν και γαλάζια μάτια, ποιός ξέρει από ποιά διασταύρωση. Από μια ιδιομορφία υπάρχουν και σκυλιά με ένα μάτια πράσινο ή καφέ και ένα γαλάζιο. Η ουρά τους είναι φουντωτή και γυρισμένη πάνω στη ράχη ειδικά όταν τρέχουν. Όταν αυτά τα σκυλιά τα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους καλά, τους το ανταποδίδουν σε μεγάλο βαθμο, τόσο που να έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ανθρώπων στην μακρινή αυστραλία αλλά και εργαλείο δουλειάς που να μην μπορούν χωρίς αυτά. Δεν μαζεύουν μόνο πρόβατα αλλά και χήνες, πάπιες, ακόμα και κότες.

Ο Αυστραλός ποιμενικός μπορεί να είναι ευτυχισμένος μόνο αν έχει μια δουλειά να κάνει και απέραντο χώρο να τρέχει πάντα μαζεύοντας σε κοπάδι κάτι, αν δεν βρεί τίποτα από το ζωικό βασίλειο ίσως να "μαντρώσει" την αγαπημένη του οικογένεια για να την προφυλάξει.

Αν και λέγεται Αυστραλιανό το ποιμενικό αυτό σκυλί έχει αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η καταγωγή του είναι πολύ παλιά και αρκετοί πιστεύουν ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη (Ισπανία και Γαλλία). Το παρατσούκλι του "χίλερ" (αγγλικά heel = φτέρνα) το πήρε από την συνήθεια του να κάνει ήσυχα κύκλους γύρω από το κοπάδι και μετά, αν είναι ανάγκη, να τρέχει και να δαγκώνει ελαφρά τους ταρσούς των ζώων που έμειναν πίσω.

Dogs101 Australian Shepherd

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Χρησιμότητα: 
Ιατρικά: