Ράτσες

Κόμοντορ

Η Komondor (Hungarian πληθυντικό komondorok) είναι ένα μεγάλο, λευκού χρώματος ουγγρικό σκυλί που είναι φύλακας σκύλος με μεγάλη μπουκλέ γούνα, τόσο μεγάλη που το λένε σκυλί σφουγγαρόπανο. Το όνομα του σκυλιού Komondor προέρχεται από Koman-dor, που σημαίνει "σκύλος Cuman". Η φυλή κατεβαίνει από το Θιβέτ και τα σκυλιά προήλθαν από την Ασία με την φυλή των Κουμάνων, των οποίων η πατρίδα ήταν κοντά στον Κίτρινο Ποταμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 900 μ.Χ., Μογγόλοι άρχισαν να επεκτείνουν το έδαφός τους σε βάρος των Κουμάνων, αναγκάζοντάς τους να κινηθούν προς τα δυτικά. Φεύγοντας από τους Μογγόλους, έφθασαν τα σύνορα της Ουγγαρίας το 1100. Οι Κουμάνοι πήραν πολιτικό άσυλο και εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία το 1239 κάτω από Koten Khan. Πολλά τέτοια σκυλιά έχουν βρεθεί σε τάφους σε νεκροταφεία της Cuman.

Λόγω του μεγέθους του Komondor, τη δύναμη, τη ταχύτητα και την ιδιοσυγκρασία, η έλλειψη κατάρτισης υπακοής, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία (4 - 8 μήνες), μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο για τους άλλους. Τα Komondors πρέπει γενικά να λάβουν καλή εκπαίδευση η οποία πρέπει να ξεκινήσει νωρίς. Ένα Komondor μπορεί να γίνει ισχυρογνώμων όταν βαριέται, γι 'αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να προπονείται συχνά για να είναι αισιόδοξο και ευτυχισμένο.

Τα Komondors δεν πάσχουν από πολλά κληρονομικά προβλήματα. Ίσως γιατί η φυλή έχει αιώνες σκληραγωγημένη ζωή. Τα Komondors έχουν λίγα προβλήματα που συνδέονται γενετικά. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν στοιχεία από τα προβλήματα του αμφιβληστροειδούς στα μάτια, που βρέθηκαν σε άλλες φυλές, ούτε υπάρχει νανισμός ή κληρονομικές διαταραχές του αίματος.

Είναι σκυλί μεγάλο σε μέγεθος και δυνατό, με γούνα που αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η χαρακτηριστική γούνα του που μοιάζει με προβιά προβάτου το προστατεύει επίσης από δαγκώματα και από πλούσια και άγρια βλάστηση και του παρέχει το απαραίτητο καμουφλάζ όταν η δουλειά του είναι να φυλάει πρόβατα. Έχει ήρεμο, σταθερό και ατρόμητο χαρακτήρα. Το περίεργο τρίχωμα είναι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των δύο φυλών, κόμοντορ και πούλι και οι σκύλοι αυτοί καλούνται μερικές φορές “κινητά χαλιά”.
Ιατρικά: 

Εξέταση της κατ’ ισχίον

Dogs 101- Komondor

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Χρησιμότητα: 
Ιατρικά: