Ράτσες

Ντάτσχουντ (Λουκανόσκυλο)

Το όνομα "dachshund" είναι γερμανικής προέλευσης και σημαίνει κυριολεκτικά "σκυλί ασβός".
To κλασσικό σκυλί Ντάτσχουντ είναι μακρύ, δυνατό και μυώδες. Τα μπροστινά πόδια του σκυλιού αυτού είναι αρκετά μεγάλα και διαμορφωμένα έτσι ώστε να το διευκολύνουν στο έντονο και δυνατό σκάψιμο. Φήμες λένε ότι ένα dachshund είχε σκάψει μια τρύπα 10 μέτρων για να πιάσει το θήραμά του.
Τα σκυλιά αυτά έχουν μια μεταξένια γούνα, η οποία έχει τρεις παραλλαγές ανάλογα με το τρίχωμα και έτσι καθορίζει και την ποικιλία της ράτσας: σε άλλα κοντή (ή αλλιώς ομαλή), σε άλλα πιο μακριά, και σε μερικά είναι σγουρή. Το δέρμα των Ντάτσχουντ είναι χαλαρό, ώστε να μην τραυματιστεί ενώ σέρνεται σε σήραγγες ή σε στενά λαγούμια για να κυνηγήσει το θήραμά του.
Τα Ντάτσχουντ έχουν πλατύ στήθος που επιτρέπει στους πνεύμονές τους να παίρνουν αρκετό αέρα, ώστε να συνεχίζουν το κυνήγι για ώρες. Μερικά κυνηγούν για περισσότερο από τρεις μέρες συνεχόμενα, το οποίο είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο για αυτήν την φυλή. Η μουσούδα των Ντάτσχουντ είναι μακρυά, με οξυμένη την περιοχή της μύτης προκειμένου να απορροφά τις οσμές.
Η συμπεριφορά των Ντάτσχουντ χαρακτηρίζεται ως "αντιδραστική". Είναι αρκετά δύσκολο να εκπαιδευτούν εξαιτίας του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα τους, ωστόσο είναι πιστά και αφοσιωμένα σκυλιά. Δεν τα πάνε πολύ καλά με ξένους ή με άλλα σκυλιά, γι'αυτό και γαβγίζουν πολύ συχνά.

Από τα πιό πεισματάρικα σκυλιά μικρού μεγέθους που αποζητούν την ανθρώπινη παρουσία. Άριστοι κυνηγοί και καταπληκτικοί στο να χώνονται παντού. Γαβγίζουν πολύ και κλαίνε όταν μένουν μόνα τους. Κατά τα άλλα είναι αξιαγάπητα και θα σας κάνουν να γελάσετε πολύ με τα περίεργα σκέρτσα τους και το ιδιαίτερο περπάτημά τους. Το Ντάτσχουντ είναι έξυπνο, ζωντανό και θαρραλέο, επίμονο στο έργο του και με όλες τις αισθήσεις ανεπτυγμένες.

Dogs 101: Dachshund

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: