Ράτσες

Αϊντι

Το Αϊντι ή σκυλί του Άτλαντα (όρος στο Μαρόκο) είναι ποιμένας φύλακας και κυνηγός καθότι εχει πολυ καλή όσφρηση. Παρόλο που λέγεται ότι η καταγωγή του είναι από το Μαρόκο, το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την σαχάρα. Έζησε ανάμεσα σε αρπακτικά στο βουνό Άτλας της Λιβύης, του Μαρόκου και της Αλγερίας. Η ράτσα ονομάζεται και Berber απο τiς νομαδικές φυλές Berber στις οποίες είχε κυρίως ρόλο φύλακα απέναντι σε οτιδήποτε θα επιτιθόταν στο καραβάνι τους. Μαροκινοί έχουν δημιουργήσει πρόσφατα ένα σύλλογο για την προστασία της φυλής, παρόλο που ποτέ δεν τα θεώρησαν ευγενή ρατσα, για να διαιωνίσουν την καθαρότητα της ράτσας η οποία έχει συμβάλει τόσο πολύ ως προστάτης, κυνηγός, σκυλί της αστυνομίας και κατοικίδιο.

Τα χρώματά του ποικίλλουν. Ποικίλλουν από άσπρο, κρεμ, καφέ και είναι αποδεχτά και οι στάμπες και η ποικιλία χρωμάτων. Η φυλή έχει μια μαύρη ή καφέ μύτη και σπαστά αυτιά και παρόλο το ζεστό κλίμα υπάρχει γούνα αρκετή μάλλον για να προστατεύεται το ζώο από επιθέσεις αρπακτικών.

To Αϊντι είναι σκυλί ενεργητικό και υπερπροστατευτικό γι αυτό είναι εξαιρετικός φύλακας. Ως κατοικίδιο θέλει συνεχή εκπαίδευση και παιχνίδι έξω για να εκτονώνει την ενέργεια του.

Είναι ένα ποιμενικό και κυνηγετικό σκυλι, δυνατό και ευκίνητο με έμφυτη την ικανότητα της προστασίας του χώρου. Είναι επιθετικό γι’ αυτό χρειάζεται κοινωνικοποίηση. Η χώρα καταγωγής του είναι το Μαρόκο και παρόλη τη ζέστη που επικρατεί εκεί, το σκυλί έχει πλούσιο τρίχωμα.
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Χρησιμότητα: 
Ιατρικά: