Ράτσες

Σπάνιελ μπρετόν

Το σκυλί της Βρετάνης είναι συνήθως αρκετά αθλητικό, συμπαγές, ενεργητικό, χωρίς να είναι βαρύ. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα μακριά πόδια και τα στρογγυλά αυτιά. Είναι συνήθως έξυπνα σκυλιά, με σθένος, και εγρήγορση. Ο βηματισμός τους είναι ελαφρύς και μακροσκελής. Γενικά, μαθαίνουν γρήγορα και είναι γνωστά για τις ευαισθησίες τους, για την πίστη τους και τον σύνδεσμο που έχουν με τους ιδιοκτήτες τους. Τα χρώματά τους είναι συνήθως κανελί και άσπρο και μερικές φορές μαύρο ανακατεμένο με τα άλλα χρώματα. Άλλα σκυλιά έχουν κοντές και άλλα μακριές ουρές.

Η φυλή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως φυλή το 1907, όταν ένα πορτοκαλί και λευκό αρσενικό που ονομάζεται "Boy" καταχωρήθηκε στη Γαλλία. Είναι μεσαίου μεγάθους σκυλιά, πολύ χαριτωμένα ακόμα και για σκυλιά διαμερισμάτων. Αυτά τα σκυλιά θέλουν ήπιο χειρισμό και να τρέχουν, όποτε οι μεγάλες βόλτες είναι απαραίτητες, αλλιώς θα έχετε ένα σκύλο που γυρίζει γύρω από την ουρά του. Αν δεν κοινωνικοποιηθεί από μικρή ηλικία μπορεί να γίνει ντροπαλός και φοβισμένος.

Προσοχή στα αυτιά τους και στις αρρώστιες που σχετίζονται με αυτά. Έχουν την τάση να παγιδεύουν νερό ή υγρασία στα αυτιά και να παθαίνουν ωτίτιδες. Το τρίχωμά τους μαδάει αλλά πολύ λίγο και ένα μπάνιο που και που είναι ότι καλύτερο για αυτά τα σκυλιά, τα πολύ αξιαγάπητα.

Η ονομασία της φυλής μαρτυρεί καταγωγή γαλλική. Στην πραγματικότητα, όπως οι περισσότερες φυλές κυνηγετικών δεικτών, προέρχεται από την Ισπανία του Μεσαίωνα. Εκεί, σκύλοι Σπάνιελ της Βρετάνης χρησίμευαν να "φερμάρουν" πουλιά τα οποία, από έλλειψη κυνηγετικών όπλων, συλλαμβάνονταν με ειδικά εκπαιδευμένους αετούς ή γεράκια.
Ιστορία: 

Στη Γαλλία εισήχθησαν 1000 χρόνια μετά, δηλαδή το 15ο μ.Χ. αιώνα. Ο σημερινός σκύλος Σπάνιελ της Βρετάνης θεωρείται δημιούργημα του Γάλλου Αρτούρ που χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό ισπανικούς και γαλλικούς δείκτες.

Dogs 101: Brittany

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: