Ράτσες

Κοτόν ντε τουλεάρ

Πολλά διαφορετικά πρότυπα περιγράφουν το Coton de Tulear, αλλά σε γενικές γραμμές, έχει πολύ μαλακή τρίχα που μπορεί να συγκριθεί με ένα κομμάτι βαμβάκι (εξού και το όνομά του στα γαλλικά, coton= βαμβάκι), μιά προεξέχουσα μαύρη μύτη, μεγάλα εκφραστικά μάτια (συνήθως καλύπτονται από μαλλιά), κάπως κοντά πόδια. Η φυλή Coton de Tulears, θα πρέπει να έχει την ουρά της ακουμπησμένη πάνω από την πλάτη της όπως και κάποιες άλλες φυλές σκύλων.

Το Coton de Tulear υπάρχει σε τρία αποδεκτά χρώματα: λευκό, μερικές φορές με καφέ σημάδια, μαύρο και άσπρο, και τρίχρωμο. Αυτά τα χρώματα γενικά δεν ξεθωριάζουν, όμως το λευκό μπορεί να γίνει όλο λευκό με τον καιρό, το δε μαύρο θα εξασθενίσει και συχνά γίνεται γκρί ακόμα και λευκό.

Τα Coton είναι παιχνιδιάρικα, στοργικά, γενικά είναι ευφυής φυλή. Αν και γενικά ήσυχο, μπορεί να γίνει πολύ θορυβώδες όταν παίζει με ρουθούνισμα, γάβγισμα και κάνοντας άλλους θορύβους. Τα Cotons είναι γνωστό ότι έχουν μια συνήθεια της πηδάνε ψηλά και να περπατούν στα πίσω και στα μπροστινά πόδια τους, ευχαριστώντας έτσι τους ανθρώπους.

Είναι ένα χαρούμενο σκύλι το Κοτόν, που μοιάζει λίγο με τα γνωστά μας γκριφόν. Η ουρά του είναι πλούσια σε τρίχωμα και γυρίζει προς τα πάνω. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ιατρικές αδυναμίες και ζεί πάνω από 20 χρόνια. Συντροφιά απίθανη γιατί μέσα στο σπίτι είναι ένα ιδιαίτερα καθαρό σκυλί και δεν επιτίθεται σε έπιπλα και καθίσματα. Πάντα χαρούμενο ακόμα και στο μπάνιο του.
Ιστορία: 

Είναι το εθνικό σκυλί της Μαγαδασκάρης, που μεταφέρθηκε και αναγνωρίστηκε σαν φυλή, μετά στην Γαλλία.

Ιατρικά: 

Πολύ υγιή σκυλιά, χαρούμενα και με μεγάλη μακροζωία

Dogs 101 - Coton de Tulear

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: 
Περιβάλλον: