Ράτσες

Γενειοφόρο κόλλευ

Το γενειοφόρο κόλλευ τον τελευταίο καιρό τείνει να εκλείψει από την Αγγλία, είναι όμως αρκετά διαδεδομένο στην Αμερική. Από τα δύο φύλα, το θηλυκό είναι πιο πεισματάρικο και ανεξάρτητο από το αρσενικό. Το αρσενικό σκυλί από αυτή την ράτσα, μπορεί να εκτελέσει μια εντολή που του δίνεται, το θηλυκό μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση. Ανάμεσα σε ένα αρσενικό και θηλυκό σκυλί αυτής της ράτσας το θηλυκό θα είναι ο αρχηγός.

Είναι πολύ σκληρά εργαζόμενα σκυλιά κυρίως με κοπάδια προβάτων και παρόλο το μαλλί που είναι μπόλικο στην γούνα τους, δεν μπερδεύονται στη χαμηλή βλάστηση και στούς θάμνους. Είναι πολύ καλά και για οικογένεια. Χρειάζονται καθημερινό βούρτισμα για να διατηρηθεί ωραία η τρίχα τους και γενικά η εμφάνισή τους. Μοιάζουν λίγο με τα Μπομπταίλ όσον αφορά στα χρώματά τους.

Το γενειοφόρο κόλλεϊ, ή beardie, είναι μια φυλή σκύλου που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τους σκωτσέζους βοσκούς, αλλά τώρα, ως επί το πλείστον, είναι ένας δημοφιλής σύντροφος της οικογένειας.
Ιστορία: 

Η ιστορία του γενειοφόρου κόλλεϊ είναι ένα μείγμα από γεγονότα και θρύλους. Ο Kazimierz Grabski, ένας Πολωνός έμπορος, φαίνεται να διαπραγματεύοταν μια αποστολή σιτηρών για πρόβατα στη Σκωτία το 1514 και έφερε έξι πολωνικής πεδινής καταγωγής τσοπανόσκυλα να τα μετακινήσει. Ένας Σκωτσέζος βοσκός εντυπωσιάστηκε τόσο με την ικανότητα των σκύλων στα πρόβατά του, όπου διαπραγματεύτηκε αρκετά πρόβατα για πολλά σκυλιά. Τα πολωνικά τσοπανόσκυλα ζευγάρωσαν με τις τοπικές φυλές της Σκωτίας για να παράγουν το γενειοφόρο κόλλεϊ.

Ιατρικά: 

Χρόνια νευρική ανεπάρκεια, καρκίνος, ισχία.

Dogs 101 - Bearded Collie

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: