Ράτσες

Καταχούλα Λουιζιάνα

Το καταχούλα είναι ένα σκυλί υψηλών απαιτήσεων και για το ίδιο και για εσάς. Ένα πράγμα δεν ανέχεται, το να μην κάνει μια εργασία και την κάνει πολύ καλά και το να μην έχει καθημερινή επαφή, προσοχή και έπαινο από εσάς. Το αξίζει άλλωστε. Ένας σκύλος για τα πάντα. Το βάζετε να φυλάξει γουρούνια ή βοοειδή ή βουβάλια; Θα το κάνει το ίδιο καλά με το να του αναθέσετε να φυλάξει τα παιδιά σας. Του ζητάτε να κυνηγήσει αγριογούρουνα, αρκούδες ή το λεοντάρι της Αμερικής; Θα σας καταπλήξει με τις επιδόσεις του. Θέλετε να είναι ένα οικιακός σκύλος και απλά να φυλάει το σπίτι σας; Θα ανταποκριθεί πλήρως και σε αυτό.

Μαζί με όλα αυτά τα προσόντα του, είναι και ένας κούκλος με τα γαλάζια γυάλινα μάτια του και το σκουρόχρωμα παρδαλό του τρίχωμα. Τα θηλυκά είναι πιο ήπια με σχέση με τα αρσενικά και πιο γλυκά. Μην σας ξεγελούν όμως, την κατάλληλη στιγμή θα γίνουν επιθετικά αν πειράξετε αυτούς που αγαπούν. Υπέροχα ζώα και πολύ σπάνια.

Το σκυλί με τα γαλάζια γυάλινα μάτια και τις καταπληκτικές ικανότητες είναι εδώ. Και το όνομα αυτού, Καταχούλα. Ένα εξωτικό όνομα που την πρώτη φορά που το άκουσα σκέφτηκα: "Κάποιο μικρόσωμο σκυλί θα είναι με μαλλί μπούκλα για τα σαλόνια". Οταν όμως το είδα συμφώνησα με τον νονό του για αυτό το εξωτικό όνομα. Του πάει γάντι. Και τι σκύλος!!!
Ιστορία: 

Το 1979, ο κυβερνήτης Εντουιν Εντουάρς υπέγραψε νομοσχέδιο που κάνει το Καταχούλα επίσημο σκύλο της Λουιζιάνας προς αναγνώριση της αξίας του για την ιστορία της περιοχής. Η ιστορία του και το πως βρέθηκε στην περιοχή είναι μάλλον θολά. Μια θεωρία είναι πως οι ιθαγενείς ινδιάνοι ζευγάρωσαν τα σκυλιά τους με λαγωνικά και μολοσσούς των αποίκων που τα έφεραν στην Λιουζιάνα τον 16ο αιώνα. Άλλοι λένε πως είχαν ζευγαρώσει τα σκυλιά τους οι ιθαγενείς με κόκκινους λύκους. Σημασία έχει πως αυτό το σκυλί με τα γυαλιστερά γαλάζια μάτια είναι ικανό και εκπληκτικό σε όποια δουλειά του αναθέσει κανείς.

Ιατρικά: 

Η κώφωση και η δυσπλασία είναι δυό από τις γενετικές ατέλειες που ταλαιπωρούν τα Καταχούλα. Κατά τ΄άλλα είναι πολύ γερά σκυλιά και δεν ταλαιπωρούνται εύκολα από ασθένειες.

Περιβάλον: 

Ανάλογα με την δουλειά που θα του ανεθέσει αυτός που θα το μεγαλώσει. Ανταποκρίνεται θαυμάσια και σε κυνήγι στην ύπαιθρο και σε μάζεμα βοοειδών και μέσα στο σπίτι. Ένα σκυλί παντός καιρού.

Εκπαίδευση: 

Στην εκπαίδευση είναι καλός μαθητής και ανταποκρίνεται πανεύκολα σε όλα τα είδη. Εκείνο που δεν αντέχει και θα χαλάσει τον κόσμο με τις φωνές και τις ζημιές μέχρι να τον προσέξετε, είναι να μην τον κάνετε μέλος της οικογένειάς σας και να τον αφήσετε κάπου μόνο και χωρίς δουλειά να κάνει. "Τότε γιατί με πήρες;" θα σου λέει συχνά με τα γαβγίσματά του.

Catahoula History Movie

The Best of the Best: Catahoula Leopard Dog.

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: