Ράτσες

Καυκάσιος ποιμενικός

Τα βουνά του Καυκάσου είναι το σπίτι για ένα από τα παλαιότερα είδη σκύλων μολοσσοών, το σκυλί του βουνού Καυκάσου. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μεταξύ των σκύλων του Καυκάσου, σκυλιά ανάλογα με την περιοχή καταγωγής τους, αλλά ένας ενιαίος τύπος έχει βρεθεί στην εμφάνιση, την ιστορία και στο βάρος της φυλής. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη εμφάνιση έξω από τον Καύκασο ήταν στη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία, το σκυλί βουνού Καυκάσου υπήρχε από την αρχαιότητα, όπως και πολλοί μολοσσοί της Ανατολής.

Ιστορικά, οι μολοσσοί Καυκάσου είχαν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προστατεύσουν τις ιδιόκτησίες των ζώων των ιδιοκτητών τους, σκότωναν λύκους, αρκούδες και μεγάλα θηράματα. Σήμερα, ειδικά έξω από τον Καύκασο, απασχολούνται ως ζώα συντροφιάς και φύλακες. Το σκυλί του Καυκάσου είναι ένα σκυλί χαμηλής δραστηριότητας, φαινομενικά ληθαργικό όταν δεν εργάζεται, αλλά ευέλικτο και πειστικό όταν αισθάνεται την οικογένειά του να απειλείται.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα σκυλιά είναι πιο ατίθασα από τα άλλα, όλα τα Καυκάσια είναι πολύ επιθετικά σκυλιά, ειδικά όταν πειράξει κανείς την εδαφική τους περιοχή. Χρειάζονται έγκαιρη και προσεκτική κοινωνικοποίηση, καθώς και σταθερή, αλλά ποτέ ισχυρή, συμπεριφορά. Μπορεί να είναι ένα σκυλί οικογένειας, αν είναι καλά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο.

Ο Ποιμενικός Καυκάσου είναι ένας σκύλος με αρχηγικό χαρακτήρα. Από τη φύση του μαθαίνει να φυλάει το χώρο που του εμπιστεύονται και αυτό το κάνει καλύτερα από τον καθένα. Είναι μια πολεμική μηχανή που γίνεται επικίνδυνη για όσους δεν γνωρίζουν το σωστό χειρισμό της. Είναι φιλικός απέναντι στα μέλη της οικογένειας που ανήκει, αλλά δεν είναι διαθέσιμος να δεχθεί ιδιαίτερη πίεση ή κακομεταχείριση, χωρίς αντίδραση. Δύσκολα υποτάσσεται και αυτό είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους επίδοξους ιδιοκτήτες του.
Ιστορία: 

Είναι η φυλή του σκυλιού που είναι δημοφιλές στην Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και Βόρειο Καύκασο.

Ιατρικά: 

Δυσπλασία ισχίων, καρδιακά προβλήματα, παχυσαρκία.

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: