Ράτσες

Κίσχοντ

Το κεφάλι του είναι η ομορφιά του. Μικρά αυτιά, μάτια εκφραστικά, σαν βαμμένα γύρω γύρω, παιχνιδιάρικη έκφραση και φουντωτή γούνα γύρω από τον λαιμό του. Μοιάζει λίγο σαν λιονταράκι αλλά δεν έχει την νωχελική ηρεμία των Τσόου-τσόου. Είναι ένα δραστήριο σκυλί πάντα γεμάτο ζωή και έτοιμο για εξερεύνηση και παιχνίδι. Η ουρά του σκαρφαλωμένη και ακουμπησμένη πάνω στο σώμα του, του δίνει ένα ιδιαίτερο τύπο. Συνήθως είναι ανοιχτότερου χρώματος από το χρώμα του σώματός του, άλλη μία πινελιά ομορφιάς για αυτό το χαριτωμένο σκυλί. Στα πόδια του υπάρχουν τρίχες που σχηματίζουν θήσανους που μοιάζουν σαν να φοράει παντελόνι και δείχνουν τα πόδια του παχύτερα. Η γούνα του απαιτεί βούρτσισμα επί καθημερινής βάσεως για να διατηρεί αυτό το σκυλί ζεστό τον χειμώνα αλλά και όμορφο. Η ουρά είναι παχιά, όμορφη και στητή. Τα αρσενικά έχουν πιο πλούσιο τρίχωμα από τα θηλυκά και είναι λίγο πιο μεγαλόσωμα. Το χρώμα του πρέπει να είναι ανάμεσα στο μαύρο και στο γκρι και η ουρά ένα τόνο πιο ανοιχτόχρωμη. Το υπόστρωμα πρέπει να είναι ανάμεσα στο άσπρο-γκρι, στο απαλό άσπρο-μπεζ, όχι υπόξανθο.

Εκτός από τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά που έχει αυτό το σκυλί, είναι και πολύ παιχνιδιάρικο με ιδιαίτερα μεγάλα άλματα. Είναι εξαιρετικά καλός μαθητής αν θελήσετε να το διδάξετε. Αγαπά πολύ τα παιδιά και είναι ένα άριστο οικογενειακό σκυλί, ούτε πολύ μικρό, αλλά ούτε πολύ μεγάλο. Ιδανικό για μέσα στο σπίτι γιατί δεν κάνει και ζημιές. Η φυλή έχει την τάση να δένεται με τον ιδιοκτήτη της πολύ περισσότερο από τις άλλες φυλές. Αν ο ιδιοκτήτης της είναι μέσα σε ένα δωμάτιο και αυτό από έξω μπορεί να τον περιμένει με τις ώρες με τα μάτια στην κλειστή πόρτα ακόμα και αν υπάρχουν στο χώρο του άλλοι άνθρωποι. Αν δείτε ένα Κίσχοντ να μασουλάει τα πράγματά σας θα ξέρετε ότι βαριέται και ότι δεν του δίνετε την προσοχή που σας ζητάει για να είναι ευτυχισμένο. Τέλος αυτά τα σκυλιά είναι απίστευτα υγιή και χαρούμενα μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Dutch Barge Dog, ο χαμογελαστός Ολλανδός, το άλλο του όνομα και του ταιριάζει γάντι, δεν νομίζετε; Το ψευδώνυμό του είναι Κις και ανήκει στην οικογένεια των σπίτς αν και έχει και άλλες διασταυρώσεις στο αίμα του και στην μορφολογία του. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί με μεταξένιο τρίχωμα και στριφογυριστή ουρά. Στην αρχή το είπαν γερμανικό σπιτζ αλλά αργότερα του έδωσαν το όνομα Κίσχοντ επίσημα στην Αγγλία, αν και στην Ολλανδία το λένε το χαμογελαστό σκυλί. Έχει παχιά γούνα γύρω από τον λαιμό και πυκνό διπλό τρίχωμα κατάλληλο για τις χώρες που ζει. Τα μικρά όρθια αυτιά και το έξυπνο μουσούδι, καθώς και το χαμόγελο, όταν ανασαίνει, το κάνουν ακαταμάχητο.
Ιστορία: 

Κίσχοντ ονόμασαν αυτά τα σκυλιά οι ολλανδοί τον 18ο αιώνα και έγιναν σύμβολα των ανταρτών κατά της βουλής των Orange. Όταν η βουλή επέστρεψε στην εξουσία αυτά τα σκυλιά σχεδόν εξαφανίστηκαν. Το 1880 όμως παρουσιάστηκε ένα τέτοιο σκυλί σε κάποια γερμανικά καλλιστεία με το όνομα γερμανικό σπίτζ. Το 1920, η βαρόνη van Hardenbroeck ενδιαφέρθηκε για τη φυλή και άρχισε να την ξαναδημοιουργεί το 1924, δημιουργήθηκε η πρώτη ολλανδική λέσχη Keeshond. Η ολλανδική Barge Dog Club (το χαμογελαστό σκυλί) στην Αγγλία ιδρύθηκε το 1925 από την κα Wingfield-Digby και έγινε δεκτή στη βρετανική Kennel Club το 1926, όταν η φυλή και ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Keeshond. Ο χαμογελαστός Ολλανδός (κινχουντ) έγινε δεχτός σαν μία ξεχωριστή φυλή από το γερμανικό σπίτζ το 1997.

Ιατρικά: 

Είναι μια υγιής φυλή. Ο υπερθυρεοειδισμός, και ο υποθυρεοειδισμός είναι σε ελάχιστα σκυλιά καθώς και η δυσπλασία. Καλό θα είναι όμως, κατά την αγορά κουταβιού να ελεγχθούν τυχόν ασθένειες από τους γονείς για να χαρείτε χωρίς προβλήματα τον χαμογελαστό ολλανδό σας για πολλά πολλά χρόνια.

Περιβάλον: 

Καλό θα είναι η επαφή με τους ανθρώπους σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας. Αυτά τα σκυλιά δεν αγαπούν την μοναξιά, θέλουν να ζούν μαζί μας και να απολαμβάνουν τις ανθρώπινες στιγμές μέσα στην οικογένειά τους. Άλλωστε θα σας ανταμείψουν για αυτό με την άψογη συμπεριφορά τους απέναντί σας. Ακόμα και όταν αυτά τα σκυλιά γαβγίζουν, το κάνουν μόνο και μόνο για να σας προειδοποιήσουν ότι κάποιος έρχεται στο σπίτι σας και όχι γιατί είναι ενοχλητικά ή γρινιάρικα.

Περιποίηση: 

Καθημερινό βούρτσισμα για να διατηρήσει την γούνα του, αστραφτερή και ωραία, αλλά και για να μην κρυώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εκπαίδευση: 

Ό,τι του μάθεις τόσο πιο χαρούμενος θα είναι.

Keeshond ~ Dogs 101

Frustrated Keeshond Teddy wants to play.........

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: 
Περιβάλλον: