Ράτσες

Τάμασκαν ντογκ

Τα Tasknman είναι πολύ έξυπνα και συνεργάσιμα σκυλιά με πολύ καλή όσφρηση, ευκινησία και αντοχή αξιοσημείωτη. Μπορούν να σύρουν και έλκυθρα αλλά είναι πολύ καλοί φύλακες κοπαδιών και ανθρώπων. Είναι πολύ κοινωνικά σκυλιά πολυ φιλικά με τα παιδιά, τους ανθρώπους αλλά και τα κατοικίδια μιας φάρμας, κότες, κουνέλια, πουλιά και άλλα ζώα που μένουν μαζί τους. Αυτό τα κάνει ιδανικά σκυλιά για συγκατοίκηση και μπορεί κανείς να τους έχει εμπιστοσύνη αν και είναι μεγαλόσωμα και θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς να τους εμπιστευτεί να μείνουν μαζί π.χ. με κότες της φάρμας.

Όπως όλα τα ζώα που ζουν σε αγέλες θέλει την εκπαίδευση και την προσοχή του ανθρώπου ή του αρχηγού της αγέλης και να μην αφήνεται μόνο χωρίς δραστηριότητα γιατί βαριέται εύκολα και μπορεί να γίνει ,άθελά του, καταστροφικό σε πράγματα που εμείς θεωρούμε σημαντικά π.χ. λαχανόκηπους. Το μόνο τους πρόβλημα είναι που αγαπούν πολύ να σκάβουν και στην βόλτα τους αρέσει να τραβούν το λουρί τους αλλά αυτά διορθώνονται εύκολα με μικρή εκπαίδευση γιατί είναι πολύ εκπαιδεύσιμα και υπάκουα σκυλιά. Αν το αφήσετε ελεύθερο και καλεστεί, θα επιστρέψει και δεν θα το ψάχνετε όπως το Χάσκι. Έχουν μια χαλαρή και ήρεμη προσωπικότητα και μπορεί ακόμα να γίνουν και σκύλοι διάσωσης ή συνοδείας.

Τα Tamaskan dog είναι σκυλιά που μοιάζουν με λύκους και Siberian Husky ή Αλάσκα Malamute καταγωγής από Φινλανδία. Είναι πιο μεγαλόσωμα από τα γερμανικά ποιμενικά αλλά μοιάζουν αρκετά με αυτά και έχουν και την εξυπνάδα και την ικανότητα του γερμανικού ποιμενικού μαζί με όλα τα προσόντα ενός σκύλου χάσκι. Πολύ ήρεμα και επιβλητικά σκυλιά και πολύ συνεργάσιμα. Ακόμα είναι διάσπαρτα στις βόρειες χώρες και η φυλή αναγνωρίστηκε μόλις το 2006 αλλά αξίζει να τα γνωρίσει κανείς. Τα θηλυκά του είδους έχουν μια χαριτωμένη θηλυκή εμφάνιση και μια τσαχπινιά αξιοπρόσεκτη. Γεννούν 5 με 6 κουτάβια και είναι πολύ καλοί γονείς.
Ιατρικά: 

Πάσχει από κρυψορχία περίπου δέκα σκύλοι στους εκατό, μικρό ποσοστό νομίζω και πολύ μικρότερο πάσχουν από επιληψία. Με αυτά τα δεδομένα είναι ένας πολύ υγιής σκύλος.

Εκπαίδευση: 

Εκπαίδευση ανάλογα με την εργασία που έχει επιλεγεί ο σκύλος να κάνει. Ανταποκρίνονται με επιτυχία σε όλες μέχρι τώρα.

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: