Ράτσες

Ντόμπερμαν

Το Ντόμπερμαν είναι μια ράτσα που αναπτύχθηκε αρχικά γύρω στο 1890 από τον Karl Friedrich Louis Dobermann.
Τα Ντόμπερμαν είναι από τα πιο διαδεδομένα κατοικίδια ζώα και η ράτσα αυτή είναι γνωστή ως ευφυής, άγρυπνη και πιστή.
Αρχικά, τα Ντόμπερμαν εκτρέφονταν για φύλακες και για να προστατεύουν τον ιδιοκτήτη τους. Κουβαλώντας αυτά τα γονίδια, μπορεί να έχουν άγρια όψη, να είναι ατρόμητα και πρόθυμα να υπερασπιστούν τον ιδιοκτήτη τους, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά υπάκουα και συγκρατημένα ώστε να ακούν σε εντολές. Είναι γνωστά για την έντονη προσωπικότητά τους, την εξαιρετική αφοσίωσή τους, και την μεγάλη πίστη τους στον ιδιοκτήτη τους. Αυτά τα σκυλιά, μπορούν εύκολα να μάθουν να «σέβονται και να προστατεύουν» τους ιδιοκτήτες τους, και ως εκ τούτου θεωρούνται άριστα σκυλιά φύλακες.
Τα Ντόμπερμαν έχουν συμπεριληφθεί μεταξύ των πιο έξυπνων σκύλων σε πειραματικές μελέτες και εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, ενώ ο ψυχολόγος Stanley Coren τα κατατάσσει ως τα 5α πιο έξυπνα σκυλιά στην κατηγορία της υπακοής με εντολή.
Τα Ντόμπερμαν είναι γενικά κοινωνικά προς τον άνθρωπο και τα άλλα σκυλιά. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ράτσα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που δείχνουν επιθετική συμπεριφορά προς τους ξένους και άλλα σκυλιά, όμως σπάνια ολοκληρώνουν την επίθεσή τους. Είναι πολύ απίθανο να δείξουν επιθετική συμπεριφορά προς τους ιδιοκτήτες τους.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα Ντόμπερμαν στη Βόρεια Αμερική έχουν μια πιο ήρεμη συμπεριφορά από τα Ευρωπαϊκά, λόγω των διαφορετικών διαδικασιών αναπαραγωγής που υιοθετούν οι Αμερικάνοι εκτροφείς.

Το Ντόμπερμαν είναι ένα πολύ ευγενικό σκυλί, παρά τις φήμες που το θέλουν επιθετικό και άγριο. Είναι σκυλί για οικογένειες, ενώ μπορεί να παίξει άνετα με μικρόσωμα σκυλάκια και γατάκια.
Ιατρικά: 

Σύνδρομο Wobbler, την νόσο Von Willebrands, τυμπανισμό, δυσπλασία ισχίων, και καρδιακές παθήσεις. Δεν ευημερεί στο κρύο.

Dogs 101 Doberman (full)

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: