Ράτσες

Σαρ Πέι

H Δυτική Σαρ Πέι έχει τρεις διαφορετικούς τύπους γούνα, σαν άλογο, σαν βούρτσα και σαν παλτό αρκούδας. Η ασυνήθιστη γούνα σαν άλογο είναι τραχιά στην αφή, είναι εξαιρετικά ακανθώδης και είναι πιο κοντά στην αρχική παραδοσιακή φυλή Σαρ Πέι στην εμφάνιση και τον τύπο από τη γούνα σαν βούρτσα ή σαν αρκούδα. Αυτή η γούνα είναι αρκετά αγκαθωτή και μπορεί να είναι ερεθιστική και εκνευριστική για το ζώο όταν χαιδεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση της τρίχας. Η γούνα σαν το άλογο είναι αυτή που έχουν τα πιο σύγχρονα Σαρ-πει από τη γούνα σαν βούρτσα. Αυτά τα σκυλιά με τη γούνα σαν του αλόγου είναι πιο οικογενειακά σκυλιά και κάθονται ήσυχα μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες και μόνα τους.

Το κινέζικο Σαρ Πέι είναι ένα μοναδικό και έξυπνο σκυλί πιο συχνά αναγνωρίζεται από τις ρυτίδες του. Αρχικά εκτράφηκε σαν αγροτόσκυλο και σαν φύλακας και αργότερα για την πάλη σκυλιών. Η φυλή σήμερα είναι υπάκουη, έχει ευκινησία, χρησιμοποιείται στη κτηνοτροφία και για επίβλεψη, ό,τι απαιτεί ένα αγρόκτημα.

Επειδή το όνομα Σαρ Πέι- σημαίνει "παλτό από άμμο", είναι τραχύ και στο χρώμα της άμμου και λίγο μακρύτερο από την φύλη που η γούνα της μοιάζει με του αλόγου που είναι πιο κοντότριχο. Άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά είναι η μαύρη χρωστική ουσία στο στόμα, που κάνει την γλώσσα μπλέ, το σχήμα της κεφαλής, μικρά αυτιά και βαθιά μάτια χωμένα στις κόγχες τους.

Κάθε γούνα περισσότερο από μια ίντσα στο ακρώμιο, ονομάζεται "παλτό αρκούδα" και δεν θεωρείται πρότυπο της φυλής. Αυτό το μήκος γούνας μοιάζει με τη γούνα του Chow Chow και πιθανώς την κληρονόμησε από τους Chows.

Εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα και προέρχεται από την Κίνα. Το όνομά του στα καντονέζικα σημαίνει δέρμα σαν την άμμο.
Ιατρικά: 

Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα δερματικά και οι αλλεργίες. Επίσης στη φυλή εμφανίζεται μια πάθηση που λέγεται εντρόπιο (φλεγμονή του οφθαλμού), καθώς και μια έξαρση επεισοδίων πυρετού που μπορεί να υποχωρήσουν ξαφνικά ή να επιδεινωθούν. Πιθανή αιτία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που λέγεται αμυλοείδωση.

Dogs 101 - Shar-Pei

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Χρησιμότητα: 
Ιατρικά: