Ράτσες

Κάρν τερριέ

Τα Cairn Terriers είναι τολμηρά, έξυπνά, ισχυρά, πιστά, και σκληροτράχηλα. Όπως και τα περισσότερα τεριέ, αγαπούν να σκάβουν για να συλλάβουν ένα πραγματικό ή φανταστικό θήραμα. Τα Cairns βγάζουν επιθετικότητα προς άλλα ζώα με ισχυρά τα ένστικτα κυνηγιού, αλλά θα συνυπάρξει με αυτά πιο εύκολα από ότι κάποιες άλλες φυλές τεριέ. Ωστόσο, αυτά τα ζώα μπορεί να δημιουργήσουν μια διαφορετική ιστορία κάθε φορά, μια και το Cairn τεριέ αναπαρήχθη για να κυνηγήσει και θα κυνηγήσει ό,τι κινείται. Είναι προστατευτικό των οικογενειών τους, και θα υπερασπίσει το έδαφός του με θάρρος και αφοσίωση, αλλά είναι επίσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, φιλικό με όλους.

Τα σκυλιά αυτά, σε γενικές γραμμές, τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά, αλλά θα υψώσουν το ανάστημά τους, σε περίπτωση αμφισβήτησης και επίσης είναι γνωστό ότι παρενοχλούν και μερικές φορές, με επιμονή, τις γάτες. Τα Cairn Terriers έχουν ένα ισχυρό ένστικτο για το θήραμα και θα χρειαστεί ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι ευφυή και μπορούν να εκπαιδευθούν. Η εκπαίδευση των Cairn Terrier έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν ακόμα είναι κουτάβια, γιατί μετά ίσως και να μην ξεχάσουν τις κακές τους συνήθειες και μάλιστα αν αυτές τους αρέσουν.

Είναι το σκυλί με τις πιο πολλές συμμετοχές στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση, είναι πολύ έξυπνο και συγχρόνως σκυλί των εντολών. Στο I love Lucy, στον μάγο του Oz, στην ταινία Bright Eyes με την Σίρλευ Τεμπλ. Μερικές φορές ίσως πρέπει να του μάθουμε να κάνει πίσω όταν εμπλέκεται σε καυγάδες με μεγαλύτερα σκυλιά. Ένας από τους λόγους που πρέπει να βγαίνει έξω με λουρί.
Ιστορία: 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι τρεις φυλές άρχισαν να εκτρέφονται χωριστά. Το όνομα "Cairn" αναφέρεται στα κρησφύγετα με βράχια που αλεπούδες και ασβοί ζούσαν σε όλη την περιοχή. Ο σκύλος είχε την υποχρέωση να βρεί τα θηράματα και να τα κρατήσει εκεί μέχρι ο κηνυγός τα χτυπήσει με το όπλο του.

Ιατρικά: 

Είναι από τα πιό υγιή σκυλιά. Προβληματάκια παρουσιάζονται σε μεγάλη ηλικία στα μάτια του και στον θυρεοειδή του.

Dogs 101: Cairn Terrier

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: