Ράτσες

Ιταλικό Greyhound

Το ιταλικό Greyhound είναι ένα καλό σκυλί συντροφιάς και απολαμβάνει την παρέα των ανθρώπων. Ωστόσο,η λεπτή κατασκευή της φυλής και το κοντό τρίχωμα καθιστούν κάπως εύθραυστη τη ράτσα και μπορεί να τραυματιστούν από σκληρό ή απρόσεκτο παιχνίδι με τα παιδιά. Η φυλή είναι καλή με τους ηλικιωμένους ή ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά γι' αυτό προτιμά ήσυχα νοικοκυριά, αλλά τα πάει επίσης καλά και με μεγαλύτερα παιδιά. Είναι εξίσου καλά στο σπίτι στην πόλη ή στην ύπαιθρο, με την προυπόθεση να ζούν μέσα στο σπίτι σε ζεστούς χώρους. Είναι γρήγορη, ευέλικτη και αθλητική σαν φυλή.

Όπως κάθε σκυλί, η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για ένα πιο ευτυχισμένο, καλά προσαρμοσμένο κατοικίδιο ζώο. Τα Ιταλικά λαγωνικά αγαπούν να τρέχουν. Ο νεαρός σκύλος είναι συχνά ιδιαίτερα ενεργός και αυτό το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να τους οδηγήσει να κάνουν απερίσκεπτα κατορθώματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Λόγω του μεγέθους τους, και ορισμένες φορές της κακής οστικής πυκνότητά τους, τα κάνει επιρρεπή σε σπασμένα πόδια. Τα Ιταλικά σκυλιά Κυνοδρομιών είναι αρκετά καλοί φύλακες, καθώς αντιδρούν σε άγνωστους ήχους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται "ειδικά" σκυλί φρουράς, όπως είναι συχνά απόμακρο με τους ξένους και έτοιμο πάντα να τρέξει.

Όπως και στα περισσότερα λαγωνικά με λεπτά κρανία, τα ιταλικά Greyhound χρειάζονται τη χρήση ενός σωστού περιλαίμιου που συνιστάται για περπάτημα. Τα περιλαίμια τύπου πνίχτη πρέπει να αποφεύγονται, γιατί μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά με ένα απότομο τράβηγμά τους προκειμένου να τρέξουν να ξεφύγουν από κάτι που τα φόβησε. Μπορεί ακόμα και να σπάσουν τον αυχένα τους ή να πνιγούν.

Το χρώμα του τριχώματός του είναι θέμα μεγάλης συζήτησης. Για το Kennel Club (Ηνωμένο Βασίλειο), η αμερικανική λέσχη και το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο Kennel, μερικώς χρωματισμένα ιταλικά σκυλιά κυνοδρομίων είναι αποδεκτά, ενώ η Διεθνής Κυνολογική θεωρεί πρότυπο για διεθνείς εκθέσεις μόνο με λευκό στο στήθος και τα πόδια. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Τα σκυλάκια αυτά είναι υπερευαίσθητα και στο σώμα και στην ψυχή και αξίζουν κάθε σεβασμό και αγάπη από εμάς.
Ιστορία: 

Το όνομα της φυλής είχε μεγάλη δημοτικότητα την Αναγέννηση στην Ιταλία. Ένα σκυλί μούμια που βρέθηκε, ήταν πολύ όμοιο με το ιταλικό Greyhound (ή μικρό σκυλί κυνοδρομιών). Έχει βρεθεί στην Αίγυπτο και οι εικονογραφήσεις των μικρών Κυνοδρομίων βρεθηκαν στην Πομπηία και ήταν πιθανώς η μόνη αποδεκτή φυλή για συντροφιά εκεί. Σκυλιά παρόμοια με τις ιταλικές κυνοδρομίες καταγράφονται γύρω από τον αυτοκράτορα Νέρωνα, στο δικαστήριο που έγινε για αυτόν στη Ρώμη κατά το πρώτο αιώνα μ.Χ.

Ιατρικά: 

Επιληψία, επιγονατιδική εξάρθρωση, καταρράκτης, υαλοειδούς εκφύλιση, διακλαδώσεις του ήπατος, περιοδοντική νόσος, υποθυρεοειδισμός, αυτοάνοση θυρεοειδικής νόσος.

Dogs 101: Italian Greyhound

Φιλικός με τα παιδιά: 
Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: 
Περιβάλλον: